Varna vožnja čaka vsakega voznika začetnika

Obveznosti pri opravljanju vozniškega izpita si sledijo ena za drugo, postopek je lahko precej dolg in zapleten. Seveda je pametno vedeti, kaj vse je treba postoriti, če želimo uspešno opraviti vse svoje obveznosti. Prav tako pa moramo vedeti, kdaj se obveznosti sploh končajo, saj z izpitno vožnjo še nismo opravili vsega. Čaka nas še varna vožnja, ki se opravlja kasneje, ko že dobimo vozniško dovoljenje.

Se moramo pa na to že pravočasno pripraviti in seveda že pri usposabljanju v šoli vožnje usvojiti vsa načela varne vožnje. Nenazadnje že v postopku usposabljanja v šoli vozimo po cesti in moramo biti pripravljeni na nepredvidljive situacije, tako da si ne moremo privoščiti kakšnih velikih težav. Morali se bomo dobro pripraviti na svoje obveznosti, da jih bomo lahko brez težav opravili. Veliko vlogo ima tu avtošola, a že sami moramo vedeti, kaj nas čaka na poti do vozniškega dovoljenja. Kar nekaj bo obveznosti, pa tudi nekaj stroškov.

Varna vožnja zaključuje daljši postopek usposabljanja v avtošoli

Običajno je varna vožnja obveznost, s katero zaključujemo postopek usposabljanja in zadostimo še zadnjemu pogoju za podaljšanje vozniškega dovoljenja s polnopravnim statusom. Že pred tem moramo torej opraviti celoten postopek izobraževanja in usposabljanja, pa tudi nekatere dodatne obveznosti, ki nas čakajo pred opravljanjem izpita.

Varna vožnja je nujna, če želimo brezskrbno zapeljati na cesto

Še preden se usedemo v avto, moramo opraviti nekaj nujnih obveznosti. Tu nas čaka kar dosti dela, pravzaprav polovica celotnega postopka – v trajanju morda celo več, v stroških pa dosti manj. Najprej je treba opraviti zdravniški pregled in izpit iz prve pomoči, nato je zahtevana udeležba pri tečaju CPP pri avtošoli. To nam že vzame nekaj tednov, sploh če moramo čakati na izdajo potrdil in na termine za prijavo na izpit. Ko pridobimo zahtevano dokumentacijo, se lahko prijavimo na teoretični del izpita, tam izkažemo svoje poznavanje cestnoprometnih predpisov in se pripravimo na praktični del usposabljanja.

Varna vožnja pride v poštev že pri teoriji, še bolj pa se s temi znanji in veščinami srečujemo pri vožnji. Šola varne vožnje posreduje nujne spretnosti, ki jih bomo potrebovali za ustrezno reakcijo v kočljivih situacijah na cesti. Opraviti moramo program, ki traja okoli 20 ur, pogosto tudi več, če kandidat ne usvoji vseh potrebnih veščin do tega časa. Nato se prijavimo na praktični del izpita in opravimo izpitno vožnjo, takrat dobimo tudi vozniško dovoljenje.

Nam pa to dovoljenje velja le dve leti, v tem času imamo status voznika začetnika. Čaka nas še ena obveznost, to je varna vožnja na centru za varno vožnjo. Gre za dodatno usposabljanje, ki vključuje teoretično predavanje in praktični prikaz na poligonu ter skupinsko delavnico o psihosocialnih odnosih med udeleženci v prometu. To mora opraviti voznik začetnik, da lahko podaljša veljavnost svojega vozniškega dovoljenja in po dveh letih od prve izdaje dovoljenja postane polnopravni voznik.

Varna vožnja je podobna tudi pri motoristih

Sam postopek je pri motoristih precej podoben, imamo pa nekaj več dela že pri izbiri prave kategorije, če se odločamo za izpit za motor. Medtem ko vozniki osebnih avtomobilov brez pomislekov izberejo kategorijo B, se motoristi ne bodo vedno odločali za kategorijo A, čeprav ta pokriva vsa motorna kolesa. Imamo namreč omejitev glede starosti, za kategorijo A lahko izpit opravljajo le kandidati, ki so dopolnili 24 let. Mlajši imajo na voljo kategoriji A1 in A2, ki prinašata omejitve glede vozil, ki jih lahko vozimo s takšnim dovoljenjem. So pa obveznosti podobne, tudi varna vožnja čaka kandidate ob zaključku usposabljanja.

Upoštevajmo to, da je varna vožnja za motoriste nekoliko drugačna, čeprav so zahteve enake. Motoristi so v prometu še posebej ranljivi in se zato pri načelih varne vožnje osredotočajo na posebne vsebine, poleg tega je seveda zelo drugačno tudi upravljanje vozila. Na tem področju nam varna vožnja ponuja tudi druge tečaje, ki se jih splača pregledati, ne le tistih, ki jih potrebujemo za izpit za motor.

Varna vožnja se ne opravlja le kot obveznost

Vsak voznik mora voziti varno, te spretnosti so dobrodošle za vsakogar. Zato se opravljajo tudi drugačni tečaji. Šola varne vožnje je na voljo vsem, ki se zanimajo za dodatno usposabljanje na tem področju in želijo pridobiti nova znanja, spretnosti in izkušnje.

Varna vožnja nas seznani z nepredvidljivimi razmerami na cesti

Posebej dobrodošla je varna vožnja za motoriste, saj se prav motoristi v prometu soočajo s posebej nepredvidljivimi razmerami in večjimi tveganji. To pomeni, da bodo potrebovali nekoliko boljše spretnosti za izogibanje nevarnim situacijam. Poleg tega se motorji na cesti drugače obnašajo, težje se spopadajo z nepredvidljivimi razmerami in težje jih obvladujemo. Predvsem se motoristom varna vožnja svetuje pred začetkom poletne sezone, če preko zime nekoliko pozabimo, kako se motocikel obnaša in kako ga upravljamo po nepredvidljivem terenu.

So pa dodatni tečaji na voljo tudi voznikom osebnih avtomobilov. Našli bomo raznovrstno ponudbo, ki jo lahko dobro izkoristimo. Deležni bomo široke ponudbe za vse mogoče voznike, vedno nam varna vožnja ponuja zanimive programe, ki se jih splača izkoristiti, tudi stroški ne bodo zelo visoki.