Trendi, Ideje in Ponudniki za Epoksi Tla!

V prostorih, ki bodo izpostavljeni stalnim obremenitvam, ne moremo uporabiti kar kateregakoli tlakovanja. Les bi se na primer takoj obrabil, ploščice bi popokale, številne različne grožnje v takšnih zahtevnih okoljih pa ogrožajo tudi druge vrste pohodnih površin. Zato je treba izbrati kakovosten in zanesljiv tlak. 

Večinoma smo takoj deležni opozoril, da pri izbiri kakršne koli gradbene ali stanovanjske opreme ne smemo gledati na ceno. V mnogih primerih to povsem drži in je bolje investirati v dražjo opcijo, ki se bo na dolgi rok izkazala za boljšo. A prav tako ustrezne so v nekaterih primerih cenejše rešitve.

Na kaj paziti pri izbiri ponudnika za eposki tlak?

Da bo pohodna površina odporna na vse obremenitve, ki jih bo morala prestajati, ni dovolj, da se odločimo za pravi material za prekrivanje tal. Ključne odločitve je treba sprejeti že veliko prej, sploh če gre za prostore, v katerih pričakujemo velike obremenitve ali kakšne posebne okoliščine, ki bi lahko ogrozile dobrobit tal.

1) Kakovosten temelj za kakovosten tlak

Tlak ne bo zmogel opraviti svoje naloge, če ga ne postavimo na kakovosten temelj. Za epoksi tlak je to običajno beton.

Na voljo je prav poseben epoksi premaz za beton, ki se v takšnih okoliščinah najbolje obnese. Gotovo pa je treba najprej poskrbeti za to, da je betonska podlaga trdna in stabilna ter kakovostno narejena.

Po možnosti še posebej zgladimo površino, na katero se bo nanašal epoksi premaz za beton. Vsekakor pa je zelo pomembno, da pred nanosom tega premaza poskrbimo za to, da na površini ni smeti, umazanije ali kakšnih drugih tujkov.

epoksi-tlaki-prva-izbira

Poleg tega epoksi premaz za beton zahteva tudi veliko pozornosti pri nanosu, da ne pride do zračnih mehurčkov in drugih nepravilnosti.

2) Izbira epoksi premaza

Pri izbiri pravega premaza je vse odvisno od tega, kakšne potrebe pravzaprav imamo.

Če bi želeli tla le splošno zaščititi, ne pričakujemo pa kakšnih posebej velikih obremenitev ali kakšnih posebnih groženj, lahko pobrskamo že med najcenejšimi izdelki. Takšna rešitev je najboljša za domačo rabo, saj pri epoksi tlakih cena že v nižjem rangu prinaša dobro kvaliteto.

epoksi-premaz

V mnogih domačih delavnicah se bo dobro izkazal praktično vsak epoksi premaz za tla, zahtevnejši uporabniki pa se bodo morali izbiri nekoliko bolj pozorno posvetiti.

3) Kakovost epoksi tlaka

Že enostaven epoxy premaz zagotavlja odlično zaščito pred vsemi mogočimi dejavniki, ki bi lahko škodovali drugim materialom.

Tlak bo tako odporen celo na kisline in druge kemikalije, seveda pa se zelo dobro obnese pri stalnih obremenitvah, ki sicer povzročajo odrgnine, vdolbine, udarce in druge posledice obrabe.

Epoxy premaz je v tem oziru zelo univerzalen, moramo pa izbrati pravo izvedbo glede na potrebe.

4) Cena za epoksi premaz in delo

Za posebej ugodne veljajo samorazlivni epoksi tlaki.

Cena pa ne sme biti poglavitni razlog za izbiro. Na srečo so takšni tlaki kakovostni in cena ni nizka zaradi nižje kakovosti. Je pa vse odvisno od konkretnih potreb.

V nekaterih primerih za samorazlivni epoksi tlak cena ni nikakršna prednost, ker ta možnost sploh ne pride v poštev.

Upoštevati je treba, da imajo epoksi tlaki ceno, ki vključuje tudi delo. Tej se lahko izognemo, če delo opravimo kar sami, kar je vsekakor ena izmed možnosti. Epoksi premazi namreč omogočajo precej enostaven nanos in dobre rezultate. Na ta način lahko bistveno znižamo stroške in tako postane celotna rešitev res ugodna.

Epoksi premaz za tla nanesemo na ravno, gladko in čisto površino, običajno na beton. Točen postopek je odvisen od premaza, ki ga uporabljamo, večinoma pa ne gre za kakšne posebej kompleksne posege.

Če izberemo usposobljenega izvajalca za ta dela, bo za epoxy premaz cena nekoliko višja, a bo tlak v končni fazi zelo kakovosten in zanesljiv na dolgi rok. Še vedno pa je tudi ta rešitev cenovno precej ugodna, saj je epoksi premaz za tla v osnovi dokaj poceni in dodatni strošek za delo zaradi tega izhodiščnega prihranka niti ne izstopa.

#novatla