Toplotna črpalka zemlja voda

Toplotne črpalke so izredno priljubljene predvsem v sodobnih stanovanjih, kjer ponujajo kar najboljše učinke. Težko si predstavljamo boljši ogrevalni sistem, saj gre za sistem, ki za ogrevanje koristi brezplačno energijo iz okolja. Ne le, da bodo stroški res minimalni, pričakujemo lahko zanesljivo delovanje preko cele zime. Še posebej, če za ogrevanje skrbi zmogljiva toplotna črpalka zemlja voda. To je najboljša izbira za kakšne zahtevnejše uporabnike in za mrzle zime.

Med toplotnimi črpalkami imamo sicer kar dosti izbire in odločamo se na podlagi različnih prioritet. Predvsem moramo dobro poznati svoje potrebe in vedeti, kaj nam ponudba pravzaprav ponuja in kaj lahko izberemo. Ne moremo se enostavno odločiti za toplotno črpalko in pričakovati, da bo to že vse, kar moramo storiti. Poznati moramo različne tipe in njihove prednosti.

Posebej pomembno je to, da se lahko odločimo na podlagi svojih zahtev in na podlagi tega, kar dopušča naše okolje. Ne moremo namreč vedno povsod uporabljati vseh vrst toplotnih črpalk. Tudi toplotna črpalka zemlja voda zahteva posebne razmere, da jo lahko dobro izkoristimo. S tem so povezane tudi kakšne dodatne komplikacije in stroški, na kar moramo biti pravočasno pripravljeni, da nas kasneje ne presenetijo.

Kaj zahteva toplotna črpalka zemlja voda?

Nekatere izvedbe so bolj, druge manj zahtevne. Tu se toplotna črpalka zemlja voda uvršča nekam v sredino, zato je še vedno dobra izbira za mnoge domače uporabnike, hkrati pa s svojo zmogljivostjo odgovarja tudi kakšnim bolj zahtevnim primerom. Kaj pa glede vgradnje in uporabe?

Nekaj komplikacij gotovo lahko pričakujemo. To je namreč črpalka, ki pridobiva energijo iz zemlje. Pod zgornjo plastjo prsti se zbira energija, ki jo zemlja prejema s sončnimi žarki. Na veliki površini se nabere ogromno energije, ki jo lahko izkoristi toplotna črpalka zemlja voda. Bomo pa za to potrebovali podzemne kolektorje, ki lahko pridobijo energijo na ta način. 

Vgradnja takšne črpalke torej vključuje izkop na terenu ter vgradnjo podzemnih kolektorjev. Samo delo ni nujno velik problem, morda se bomo že prej srečali z nekaterimi ovirami. Potrebujemo namreč ugodno površino, kjer se nabira pod zemljo veliko energije in jo lahko izkoristimo na ta način. To imajo na voljo tisti, ki gradijo hišo z ustrezno okolico, kjer je tudi dobra sončna lega. Ne moremo pa pričakovati, da bo toplotna črpalka zemlja voda kar vedno primerna izbira, včasih enostavno ne pride v poštev in je veliko bolje pobrskati po alternativah.

Toplotna črpalka zemlja voda bo prekosila druge ogrevalne sisteme

Toplotna črpalka zemlja voda ima lahko enostavnejše alternative

Če ne moremo namestiti podzemnih kolektorjev oziroma niti nimamo dovolj ustrezne površine okoli hiše, nam toplotna črpalka zemlja voda ne bo kaj dosti koristila. Odločili se bomo za kakšno enostavnejšo izvedbo. Najbolj priljubljene so toplotne črpalke zrak voda, ki so pogosto kar idealne za ogrevanje stanovanj. Imajo namreč nekatere odločilne prednosti, ki se kažejo v odlični izkušnji pri nakupu, vgradnji in uporabi.

Toplotne črpalke zrak voda izstopajo predvsem po ugodni ceni in zelo enostavni vgradnji. Ne zahtevajo namestitve podzemnih kolektorjev, temveč imajo le enostavno zunanjo enoto, ki zbira energijo iz zraka. Delujejo po enakem principu kot klimatska naprava, torej ne bo veliko dela z vgradnjo opreme. Tudi sama oprema bo cenejša, predvsem pa se izognemo stroškom, ki nastanejo pri izkopu in namestitvi podzemnih kolektorjev.

Res je, da je toplotna črpalka zemlja voda bolj zanesljiva in zmogljiva, stanovanje lahko brez težav ogreva preko cele zime, a tudi izvedba zrak voda po navadi povsem zadošča potrebam običajnih stanovalcev, tako da je upravičeno zelo priljubljena rešitev. Imamo pa tudi bolj kompleksne izvedbe, ki pridejo v poštev, če smo zelo zahtevni.

Toplotna črpalka zemlja voda in bolj kompleksne izvedbe

Če smo res zahtevni, se bomo odločili za naprednejšo izvedbo, ki pridobiva energijo iz podtalne vode. To je toplotna črpalka voda voda, ki pa bo dražja in zahtevnejša za vgradnjo. Spet se že v izhodišču srečamo z nekaterimi omejitvami. Takšna črpalka se namreč lahko uporablja le tam, kjer je pod zemljo tok podtalne vode, torej smo z lokacijo močno omejeni. Poleg tega se moramo prepričati, da je vrtanje do vode sploh možno. Čeprav toplotna črpalka zemlja voda zahteva nekaj posegov v teren, so ti praviloma enostavni, za vrtanje do vode pa bo treba opraviti veliko zahtevnejši poseg. Pridobiti moramo tudi dovoljenje agencije za okolje. Čaka nas torej zahtevnejši postopek, oprema bo seveda tudi dražja, predvsem pa bo več stroškov s samim delom pri vgradnji sistema.

Toplotna črpalka zemlja voda ni ne najzahtevnejša ne najenostavnejša izvedba

Seveda pa je toplotna črpalka voda voda zelo prepričljiva pri svojem delovanju. V podtalni vodi se skriva ogromno energije, saj ji nizke zunanje temperature ne pridejo do živega. Računamo lahko na to, da bo takšna črpalka brezhibno delovala preko celega leta, tudi ob ekstremnih temperaturah. Ponuja visoko zmogljivost in napredne funkcije, kar je po navadi dobrodošlo predvsem za ogrevanje kakšnih večjih objektov. Za zahtevne domače stanovalce je tudi toplotna črpalka zemlja voda, le redko se doma odločamo za vrtanje do podtalne vode, čeprav tudi to načeloma še ostaja možno.