Tiskarna za tisk knjige

Med zahtevnimi nalogami pri tiskanju je verjetno prav tisk knjige projekt, za katerega moramo res izbrati dobrega izvajalca. Kaj lahko se namreč zgodi, da pride do kakšnih težav in posebnih izzivov, ki jih pri drugih tiskovinah preprosto ni. Ravno zato se s knjigami manjše tiskarne sploh ne ukvarjajo in je treba povprašati za ponudbo pri večjih in bolj uveljavljenih tiskarjih. Bomo pa pri teh verjetno deležni boljše izkušnje in predvsem odličnega končnega izdelka. Prav tako na istem mestu dobimo še dodatno ponudbo, ki je lahko zelo dobrodošla, če se odločamo za tiskanje knjige. Takšne storitve imajo v ponudbi izkušeni tiskarji, ki se lahko maksimalno prilagodijo potrebam vsake stranke.

Kaj potrebujemo za tisk knjige?

Če izberemo dobro tiskarno, potem bo tisk knjige precej enostaven. Ravno v tem je prednost dobrih tiskarjev, ki se izkažejo s prilagodljivostjo in odzivnostjo, v ozadju pa so še izkušnje in ustrezne strokovne kompetence. Tako tudi večji projekti ne bodo predstavljali težav. Z dobrim tiskarjem se že v izhodišču izognemo večini težav, ki jih sicer srečujemo pri tovrstnih projektih.

 

Tisk knjige ponuja zelo raznovrstne končne izdelke

Kaj torej dejansko potrebujemo, če želimo natisniti knjigo? Delo je dovolj enostavno, če imamo dobrega tiskarja. V tem primeru je treba preprosto pripraviti dokument v ustrezni obliki, o čemer odloča tiskar, ki bo znal podati podrobna navodila. Možno je, da bo tudi sama tiskarna lahko opravila pripravo na tisk, seveda pa je to odvisno od projekta in od tiskarne. Včasih niti ni treba preveč komplicirati in je tudi tisk knjige lahko precej enostaven. To nenazadnje velja tudi za tiskanje diplomskih nalog in podobnih del, ki so sorodna knjigam, le da imajo bistveno manjši obseg in se tiskajo le v posameznih izvodih. Takšne tiskovine lahko pripravimo hitro in brez težav, tiskarju oddamo le pravilno urejen dokument.

Pri pravih knjigah je s pripravo na tisk nekaj več dela. Kar se tiče same tehnične izvedbe sicer verjetno ne bo velikih težav, saj imamo še vedno opravka predvsem s tiskanjem in vezavo. To lahko opravimo brez težav, če imamo ustrezno opremo, kar velja za uveljavljene tiskarne. Od naročnika pa je odvisno, kakšno knjigo želi, tu so namreč na voljo različne prilagoditve in izbire. Že glede vsebine imamo dosti svobode, pa tudi glede vezave, platnic in ostalih detajlov. Dobra tiskarna tisk knjige poenostavi s strokovnim svetovanjem, pomaga pri pripravi na tisk in predstavi vse možnosti, ki sploh pridejo v poštev.

Tako za tiskanje knjige pravzaprav ne potrebujemo kakšnih posebnih materialov in nimamo zahtevnega dela. Tiskarju oddamo dokumente, kot jih zahteva, nato večino dela opravi tiskarna. Na ta način lahko tiskarji opravijo raznovrstne naloge, med katerimi je tisk knjige le ena možnost.

Tisk knjige in druge možnosti pri večjih tiskarnah

Za večje tiskarne je značilno, da imajo v ponudbi zelo širok nabor različnih tiskovin. Ravno za tisk knjige pozorno iščemo dobro tiskarno, ki bo delo lahko brezhibno opravila, če obenem najdemo ponudbo za druge tiskovine, pa bomo še bolj zadovoljni.

Omenili smo že tiskanje diplomskih nalog, to je priljubljena storitev, po kateri je veliko povpraševanja. Tudi to je treba opraviti zanesljivo in brezhibno, da dobimo ustrezen končni izdelek. Podobno velja za druge tiskovine te vrste, saj ciljamo predvsem na visoko kakovost in zadovoljstvo naročnika.

Tisk knjig lahko izkoristimo tudi pri izdelavi zelo dragocenih knjig

Nekoliko drugače je pri promocijskih tiskovinah, ki spet predstavljajo pomemben segment ponudbe številnih večjih tiskarn. Prav te tiskovine se namreč pogosto pripravljajo v večjih nakladah in imamo morda tudi kakšne posebne zahteve. To je recimo tiskanje plakatov, letakov in podobnih promocijskih tiskovin. Zelo pomembno je, da lahko dobimo dobro ponudbo glede na to, kar potrebujemo. Pri tiskarnah se za atraktivne promocijske tiskovine pogosto uporablja digitalni tisk, v večjih nakladah pa je bolj ustrezen offsetni tisk, včasih tudi sitotisk. Na ta način dosežemo ugodne cene pri večjih nakladah, kar je za promocijski material pogosto prioriteta.

Tisk knjige spremlja še ponudba za tisk poslovnih tiskovin, kot so vizitke, dopisni listi in kuverte. Tudi te materiale pogosto tiskamo in morajo biti kvalitetno izdelani. Spet pride v poštev predvsem digitalni tisk, imamo pa na voljo tudi druge rešitve, s katerimi lahko tiskar pripravi najboljšo ponudbo za vsako podjetje.

Kako naročiti tisk knjige?

Uveljavljene tiskarne imajo dobro prilagojene delovne procese, tako da z vidika naročnika ne bo kakšnih velikih težav. Prilagodljivi in odzivni tiskarji lahko pomagajo na vsakem koraku. Res pa je, da tisk knjige zahteva nekaj več skrbnosti kot tiskanje plakatov in drugih enostavnih tiskovin.

Za tisk knjige zato potrebujemo dobro urejen dokument, ki ustreza zahtevam tiskarne. Tak dokument lahko že oddamo tiskarju, ki bo opravil pripravo na tisk. Običajno dobimo točno ponudbo šele po tem, ko posredujemo tudi točne zahteve za izdelavo knjige. Tudi cena je namreč odvisna od mnogih detajlov, ki jih tiskarju posredujemo naknadno. Tu se izkaže, kako pomembno je, da imamo odzivnega in prilagodljivega tiskarja. Enostavno se lahko dogovorimo o vseh podrobnostih že v postopku naročila, da ne bo kasneje kakšnih nesporazumov.