Tehnični pregledi vozil niso le nujno zlo

Za vozilo se splača dobro skrbeti, da bo tudi vozilo dobro skrbelo za nas. Na cesti gotovo želimo uživati v izjemni izkušnji pri upravljanju vozila, predvsem pa računamo na popolno varnost in zanesljivost pri vijuganju po nepredvidljivem cestišču. To pomeni, da mora biti avto vedno dobro pripravljen na svoje delo, da nas ne bo pustil na cedilu ravno v najbolj kritičnem trenutku. Da se lahko na vozilo res dobro zanesemo, skrbijo različni vzdrževalni posegi, predvsem pa tehnični pregledi vozil, ki za marsikoga predstavljajo glavni ukrep pri sprotnem zagotavljanju dobrega delovanja vozila.

Pri avtomehanikih so na voljo še razne druge storitve, s katerimi lahko dobro poskrbimo za dobrobit svojega jeklenega konjička. So pa tu postopki le priporočljivi in marsikateri voznik nanje preprosto pozabi. Le redko res redno vzdržujemo vozilo in pri avtomehanikih koristimo storitve, ki niso nujne. Tako so tehnični pregledi vozil dobrodošla obveznost s tega vidika, da nas vsaj malo prisilijo v to, da se posvetimo svojemu avtomobilu in zagotovimo vsaj osnovno pripravljenost na zahtevne razmere na cesti. Jasno je, da tehnični pregledi niso le nujno zlo, temveč dejansko pomagajo pri vzdrževanju dobre forme jeklenega konjička.

Poleg tega je tak pregled seveda tudi pogoj za registracijo vozila in za podaljšanje registracije, torej se mu tako ali tako ne moremo izogniti. Če ga že moramo opraviti, se ga torej splača dobro izkoristiti, da bomo imeli kaj od njega. Pogosto se tak pregled opravi v kombinaciji z drugimi storitvami pri mehanikih, kar je lahko še boljša ideja. 

Tehnični pregledi vozil, ki so dobro ohranjena

Najmanj težav bodo imela s tehničnim pregledom dobro ohranjena vozila, to so tudi novi avtomobili, pri katerih se opravi le osnovni pregled. Tu velja tudi posebnost, ki odloča o tem, kdaj na tehnični pregled. To je namreč odvisno od starosti vozila, zato bodo lastniki novih vozil v prednosti.

Tehnični pregledi vozil vključujejo pregled pomembnih avtomobilskih sistemov

Pri novih vozilih za tehnični pregled niti ni treba posebej skrbeti. Imamo namreč kar nekaj časa, preden bo treba obiskati delavnico za ta pregled. Prvi pregled se opravi po štirih letih od prve registracije vozila, kar je relativno dolg rok v primerjavi s starejšimi vozili. To velja za nova vozila, ki smo jih prvič registrirali – ni neposredno povezano z ohranjenostjo in delovanjem vozila.

Lahko pa pričakujemo, da bodo nova vozila seveda dobro ohranjena in bodo dobro delovala. Tako so tehnični pregledi vozil nekoliko lažji tudi za starejša vozila, ki dobro delujejo. Prvi tehnični pregled je treba opraviti v štirih letih po prvi registraciji vozila, kasneje pa so ti roki krajši in se pregledi opravljajo pogosteje. Splača se torej imeti dobro ohranjen avto, pri katerem bo pregled le formalnost.

Kako pogosto se opravljajo tehnični pregledi vozil pri starejših avtomobilih?

Rok za opravljanje tehničnega pregleda je odvisen od starosti vozila. Za prvi tehnični pregled imamo štiri leta časa, nato sledijo pregledi na dve leti, dokler vozilo ne doseže starosti osem let. Starejša vozila je treba na tehnični pregled zapeljati vsako leto.

Za starejša vozila je tehnični pregled vozil še bolj pomemben, zato se pogosteje opravlja

Že kar kmalu nas torej čaka vsakoletna obveznost tehničnega pregleda. S tega vidika, da nam tehnični pregledi vozil zagotavljajo brezhibno delovanje vozila, kar je pri starejših avtomobilih še posebej kritično, je pogostejše opravljanje pregledov seveda dobrodošlo. Če imamo dobro ohranjen in vzdrževan avtomobil, kakšnih večjih težav pri pregledu ne bo in je vse skupaj le formalnost, ob kateri dobimo potrdilo. Pri slabše ohranjenih avtomobilih pa nas pregled prisili v to, da naslovimo kritične sisteme vozila in avtomobil pripravimo na varno vožnjo, kar je spet pozitivno.

V vsakem primeru pa pogostejši tehnični pregledi vozil pomenijo višje stroške. Tudi na to se moramo pripraviti, ko se vozilo približuje osmemu letu starosti, čeprav tehnični pregledi niso velik strošek.

Koliko stanejo tehnični pregledi vozil?

Cena za tehnični pregled je fiksna, je pa najprej odvisna od nekaterih dejavnikov, ki so vezani na samo vozilo. Enotne cene pomenijo, da bomo dobili isto ponudbo pri vsakem izvajalcu, zato ni treba pretirano brskati po ponudbi. Moramo pa vedeti, kakšen pregled potrebujemo glede na vrsto našega vozila.

Cenik je oblikovan glede na to, za kakšno vozilo gre. Najbolj relevantne so cene za osebne avtomobile, ki so razvrščeni v dve kategoriji. Večinoma vozimo osebne avtomobile z maso do 2,5 tone, za te zahtevajo tehnični pregledi vozil 35 evrov. Avtomobili, ki presegajo to maso, pa potrebujejo dražji pregled, ki bo stal 44 evrov.

Ugotovili smo, kdaj na tehnični pregled glede na starost vozila, tako lahko izračunamo tudi predvidene dolgoročne stroške. Cena sicer ni visoka, bomo pa imeli s tehničnimi pregledi opravka vsako leto, ta strošek pa je treba prišteti drugim stroškom pri uporabi vozila. Gre za strošek, ki se mu ne moremo izogniti, tudi ga ne moremo znižati, kot recimo velja za stroške goriva, če prilagodimo svoj način vožnje. Če so tehnični pregledi vozil za nas le nujno zlo, potem stroški gotovo niso dobrodošli. Ker pa gre za pregled, ki zagotavlja spravnost vozila za vožnjo po cesti, te cene ni tako težko upravičiti.