Teflon in drugi posebni materiali, ki jih redno uporabljamo

Kakovostni materiali so vedno zelo uporabni pri izdelavi izdelkov, ki nas obkrožajo na praktično vsakem koraku. Običajno sploh ne vemo, da smo stalno v stiku z raznimi naravnimi in umetnimi materiali, ki ponujajo pri izdelavi takšnih in drugačnih izdelkov izvrstne lastnosti. Večine teh materialov verjetno sploh ne bi prepoznali po imenu, poznamo pa teflon, ki ga pogosto uporabljamo tudi v domači kuhinji.

Pravzaprav tudi tega materiala verjetno ne bi prepoznali po imenu, saj le redno slišimo za politetrafluoroetilen. Morda bi bila nekoliko bolj poznana kratica PTFE, ki dolgo ime nekoliko poenostavi, a gotovo se je ta material v spomin najbolj vtisnil kot teflon, ki je najbolj uspešen komercialni izdelek iz tega materiala. Ima izredno uporabno vrednost in se pogosto pojavlja tam, kjer želimo z vrhunskim materialom odgovoriti na kakšne posebne zahteve.

Teflon je najbolj poznan po zaščiti kuhinjskih ponev pred sprijemanjem hrane

Seveda pa imamo na voljo tudi druge posebne materiale, ki imajo lastnosti, s katerimi odgovarjajo zahtevam v neštetih situacijah. Posebej izstopajo kakšni sintetični materiali, ki predstavljajo nadgradnjo za naravne materiale. Vse te opcije se ponujajo predvsem tistim, ki se ukvarjajo s proizvodnjo izdelkov, pogosto pa gre tudi za gradbene materiale ali pa za kakšne druge namene – včasih tudi sami doma potrebujemo kar kos materiala, ne da bi pri tem zares potrebovali posebne izdelke.

Kakšne lastnosti ima teflon?

Gotovo nam je teflon najbolj znan kot premaz kuhinjskih ponev. Že s tem material razkriva svoje ključne prednosti. Glavna odlika je bržkone ta, da preprečuje prijemanje hrane. Bolje rečeno, material dobro odbija vodo, kar je ključnega pomena v tej vlogi. To, da je izredno uporaben za ponve, je le stranski učinek, ki se s pridom uporablja pri proizvodnji sodobne posode.

Ker gre za vodoodbojen material, se PTFE pogosto uporablja za pripravo kakšnih vodoodpornih elementov, ki jih želimo zaščititi pred vdorom vode. Tu imamo sicer na voljo tudi kakšne druge posrečene rešitve, tako da bomo gotovo imeli kar nekaj izbire.

Še ena zanimiva lastnost, ki jo ima teflon, pa je gotovo izjemno nizek koeficient trenja. Pravzaprav gre za material, ki v tem oziru prekaša praktično vse druge trdne materiale. Zato se uporablja za izdelavo kakšnih drsnih vodil in tistih elementov, ki se uporabljajo za gladko premikanje. Izdelujemo lahko ležaje in drsne mehanizme, uporablja se tudi v črpalkah in ventilih. Pripravljamo lahko celo maziva, iz teflona pa izdelujemo tesnila, obloge cevi in rezervoarjev ter še marsikaj drugega.

S tem se teflon dobro kombinira tudi z mnogimi drugimi materiali. Koristimo recimo prednosti, ki jih imajo drugi materiali, tem pa dodamo še specifične lastnosti teflona.

Teflon v kombinaciji z drugimi materiali

Nekateri sintetični materiali so izjemno koristni in jih najdemo v vsakem domu, predvsem se uporabljajo kot gradbeni elementi. Tem se teflon pridružuje kot koristen material s svojimi značilnimi odlikami.

Ni pa nujno, da bomo potrebovali kakšne posebne izdelke. EPDM guma nam recimo ponuja povsem uporaben material, ki ga na različne načine izkoristimo v stanovanju. To je guma iz sintetičnega kavčuka, ki se izkaže bolje kot naravni kavčuk v mnogih okoliščinah, s katerimi se guma sooča. Poleg tega se lahko EPDM guma uporablja brez potrebe po kakšni posebni obdelavi, dobimo lahko plošče iz gume in jo uporabljamo kar takšno.

Teflon se pridružuje drugim uporabnim materialom, med katerimi je tudi tehnična guma

Podobne prednosti imajo še nekateri drugi izdelki, ki jih dobimo v domačem okolju. Še en zanimiv primer je recimo polimetilmetakrilat, ki bo spet nekoliko zmedel tiste, ki niso najbolje seznanjeni z imeni samih materialov, temveč poznajo bolj njihove komercialne nazive. Za polimetilmetakrilat se pogosteje uporablja komercialni naziv pleksi steklo. To je zelo vsestranski material v domačem okolju, predvsem se uporablja za gradnjo in izdelavo kakšnih enostavnih struktur, a tudi v avtomobilski in letalski industriji in drugod pri izdelavi prozornih površin. Tudi tu cenimo nekatere posebne odlike, ki jih prinašajo ti materiali, pogosto smo posebej pozorni na to, da izbiramo kakovostne materiale, ki so posebej dobro prilagojeni svojemu namenu.

Teflon in naravni materiali

Sintetični materiali imajo dolgo zgodovino, ki razkriva tudi nekatere probleme. V zadnjih letih je na udaru razna plastika, ki se uporablja za proizvodnjo embalaže, zato se zdaj pogosto uporablja eko plastika in druge alternative. Tu imamo spet na voljo celo vrsto materialov, ki zapolnjujejo določene niše glede na potrebe. Tudi teflon je bil na udaru nasprotovanj zaradi pomislekov glede varnosti pri uporabi kuhinjske posode. Zato smo pri izbiri teh materialov upravičeno previdni, ni pa se treba močno obremenjevati, če ne najdemo pravih alternativ. Ti materiali so namreč priljubljeni ravno zato, ker se izvrstno obnesejo v svoji vlogi in prinašajo ravno tiste lastnosti, ki jih potrebujemo. Včasih jih lahko dobro nadomestimo, tu recimo eko plastika dokazuje, da je možno veliko narediti z recikliranimi in naravnimi materiali. Ne bomo pa vedno dobili dobrih nadomestkov za teflon in druge posebne materiale. Uveljavljeni in splošno uporabljani materiali imajo preverjene učinke na zdravje ljudi in dobrobit okolja, tu lahko hitro dobimo prave informacije, tako da se ni treba vsem materialom takoj izogibati.