Sanacija dimnika na starejših objektih

Pri prenovi kakšnih starejših hiš imamo kar nekaj dela, saj bo treba popraviti vse ključne elemente objekta. Posebno pozornost namenjamo nosilni konstrukciji in kritičnim elementom, ki odločajo o stabilnosti in zanesljivosti zgradbe. A ne smemo pozabiti tudi na druge strukture, ki imajo prav tako pomembno vlogo. Med temi izstopajo dimniki, ki so izpostavljeni različnim obremenitvam in si vsekakor zaslužijo še dodatne pozornosti.

Sanacija dimnika je pogosto kar prioriteta pri kakšnih prenovah. Prav dimnik je namreč izpostavljen obremenitvam iz okolja, na dolgi rok pride do obrabe in drugih vplivov, ki lahko ogrozijo normalno delovanje. Ne glede na to, ali je dimnik v uporabi ali ne, ga je treba pregledati, če želimo v objektu uporabljati kurilne naprave. Tako je sanacija dimnika nujna pri prenovi starejših objektov in pri kakšnih adaptacijah, pa tudi tam, kjer načrtujemo vgradnjo kurilne naprave in morda že imamo dimnik od prej.

Kaj vključuje sanacija dimnika?

Moramo pa upoštevati vse opravke, ki jih imamo pri sanaciji dimnika. Ogm-bi.si predstavlja celovito ponudbo na tem področju in razkriva vse ključne premisleke, ki pridejo na vrsto pri tem delu. Ne posvečamo se namreč le vidnemu delu dimnika, ki je sicer pogosto potreben obnove – tudi v notranjosti kompleksnega dimniškega sistema najdemo še celo vrsto ključnih elementov, ki jih je treba prav tako prenoviti.

Koliko dela bo s sanacijo je seveda odvisno od stanja dimnika. Tudi starejši dimniki so lahko še dokaj dobro ohranjeni in uporabni brez potrebe po pretirani obnovi. A po drugi strani je pogosto potrebna sanacija dimnika tudi, če je ta dobro ohranjen, saj imamo na voljo bistveno boljše rešitve, ki jih lahko izkoristimo.

Sanacija dimnika nudi pomembno nadgradnjo

Poslužimo se lahko sodobnih rešitev in materialov, ki ponujajo boljši rezultat pri kurjenju. Tako ima sanacija dimnika neposreden vpliv na varnost pri kurjenju, pa tudi na učinkovitost in izkoristek ter posledično na stroške.