Puljenje zoba in priprava nadomestka

Vsak zob ima v ustni votlini pomembno nalogo. Na zobovje se v vsakdanjem življenju močno zanašamo in gotovo bi radi videli, da dobro deluje. A včasih pač pride do težav, ki jih ne moremo povsem preprečiti. S preventivo lahko veliko storimo, a vseeno pride lahko do razvoja kakšnih bolezni, ki ogrozijo dobrobit zob. Nič manjše ni tveganje za kakšne poškodbe, do katerih prav tako hitro pride. V primeru poškodb in bolezni bo morda potrebno puljenje zoba, ki je storitev, ki se je najraje izogibamo. A včasih je nujna.

Vsekakor se splača narediti vse, kar je v naši moči, da se zobozdravnikom izognemo, če seveda s tem mislimo na dobro nego zob in učinkovito preventivo. Če pa pride do težav, z obiskom pri zobozdravniku ne smemo odlašati. V mnogih primerih lahko težave zelo uspešno rešimo že z dokaj enostavnim posegom, če jih odkrijemo dovolj zgodaj. Tako puljenje zoba sploh ne bo potrebno in bo naša izkušnja pri zobarju veliko bolj prijetna. Če pa zobozdravnika obiščemo le takrat, ko res ne moremo več ignorirati svojih težav, potem res ni presenetljivo, da nam vsak obisk povzroča nelagodje.

Z ustrezno prehrano, vestnim vzdrževanjem ustne higiene in rednimi obiski pri zobozdravniku močno zmanjšamo tveganje za nastanek kakšnih omembe vrednih težav z zobmi. Še vedno imamo lahko opravka s poškodbami, a kakšnih drugih težav verjetno ne bomo imeli. Uspešno se torej izognemo tudi zahtevnim zobozdravniškim posegom. Če pa se vseeno znajdemo v situaciji, ki zahteva tak poseg, moramo biti na to kar se da dobro pripravljeni.

Puljenje zoba je pogosto pri otrocih, a tudi odrasli se srečajo s temi posegi

Včasih za puljenje zoba ni alternative

Tako se lahko že vnaprej sprijaznimo, da bomo morda potrebovali storitve, kot je puljenje zoba. V takšni situaciji je pametno imeti dobrega zobozdravnika, ki bo storitev opravil tako, kot je treba. Deležni bomo dobre izkušnje, predvsem pa bomo lahko rešili težave, ki jih imamo z zobmi. Sodobni pristopi v zobozdravstvu ponujajo zelo dobre rešitve, v veliki meri se izognemo bolečinam in nelagodju, tako da verjetno ne bo kakšnih pretiranih muk, tudi če bo treba opraviti ekstrakcijo.

Poleg tega pa imamo zdaj na voljo tudi dobre možnosti za nadomeščanje izgubljenih zob. To nam omogoča implantat oziroma vsadek, na katerega namestimo umeten zob. Tako lahko zelo uspešno nadomestimo zob, ki ga izpulimo. Pogosto se to opravi kar hkrati ob istem posegu, tako da ne bomo imeli luknje, temveč bomo takoj povrnili naraven izgled in funkcionalnost zobovja. Za mnoge paciente je to odlična novica in se bodo ravno zaradi teh možnosti prej odločili za zdravljenje, tudi če načrt predvideva puljenje zoba

Puljenje zoba in zdravljenje z implantati

Če imamo na voljo za zdravljenje zobni implantat, potem puljenje sploh ne bo imelo kakšnih opaznih posledic. Takoj se namreč namesti protetični nadomestek, ki povsem nadomesti izgubljeni zob. Še vedeli ne bomo, da smo dobili umeten zob, predvsem pa tega ne bo vedel nihče drug, saj lahko na ta način povsem obnovimo naraven izgled zobovja. Če pride do kakšnih poškodb ali vidnih znakov bolezni, pa te lahko zobni vsadki uspešno odpravijo.

Puljenje zoba je lahko dobra rešitev, ne nujno neprijeten poseg

To je torej zelo atraktivna možnost, ki jo imamo v primeru, da je potrebno puljenje zoba. Včasih zobe kar namenoma izpulimo prav zato, da lahko namestimo vsadek. Morda izpulimo celo zdrave zobe, če želimo nadomestiti več izgubljenih zob ali pa pripraviti protezo kar za celo zobovje. Tu imamo na voljo dobre rešitve, ki se jih gotovo splača poznati, če se pripravljamo na kakšne takšne posege. Gotovo bo možno pripraviti načrt zdravljenja, ki nam bo kar najbolj ustrezal. 

Ni pa nujno, da so to zobni vsadki. Navsezadnje imamo za nadomeščanje izgubljenih zob tudi druge možnosti, v nekaterih primerih pa se pač sprijaznimo s tem, da bomo zob izgubili. Tudi to ni nič takega in z enim manjkajočim zobom lahko brez težav živimo normalno življenje.

Kako narediti puljenje zoba bolj prijetno?

Morda bo že implantat zadostna motivacija oziroma vsaj dobra tolažba, če se pripravljamo na zdravljenje, ki vključuje tudi puljenje zoba. Vemo, da bomo dobili zanesljiv nadomestek, s katerim bomo povrnili normalno delovanje in videz zobovja. Tako se bomo uspešno rešili težav, ki jih imamo, ne da bi s tem dejansko bili kaj na slabšem.

Vseeno pa nam zobni implantat ne more olajšati skrbi, ko sedemo na stol in se soočimo z dejansko ekstrakcijo. Takrat se bo izkazalo, kako pomembna je izbira dobrega zobozdravnika. Čeprav se vedno uporabljajo podobni pristopi, pripomočki in sredstva, se lahko puljenje zoba pri različnih zobozdravnikih precej razlikuje. Pravzaprav se celotna izkušnja lahko razlikuje že prej, pri iskanju ustreznih storitev, pri naročanju, pri prvem obisku in pregledih … V vsakem trenutku se dober zobozdravnik izkaže s pravilnim pristopom in vsakemu pacientu zagotovi kar najboljšo izkušnjo.

Tako si lahko tudi puljenje zoba nekoliko olajšamo. Storitev verjetno ne bo ravno prijetna, ni pa nujno, da bo povzročala bolečine ali veliko nelagodje. Če imamo dobrega zobozdravnika, bomo gotovo deležni dobre izkušnje tudi pri takšnih storitvah.