Parketarstvo poskrbi za čudovito stanovanje

V stanovanju imamo veliko dela s tem, da pripravimo ustrezno opremo in oblikujemo ambient, v katerem bomo udobno bivali dolgo vrsto let. To je zahtevna naloga, v katero moramo vložiti veliko truda in pozornosti, predvsem pa se poslužujemo kakovostnih materialov in preverjenih rešitev. Gotovo lahko pričakujemo odličen končni rezultat, sploh če nam pri delu pomaga parketarstvo. Prav priprava dobih talnih oblog je namreč ključnega pomena za dobro počutje v stanovanju, pa tudi za uporabnost prostorov na dolgi rok.

Kakovostne talne obloge imajo različne učinke, predvsem skrbijo za udobje in počutje pri uporabo stanovanjskih površin. Močno pa odločajo tudi o izgledu celotnega prostora, zato tu gotovo ne smemo iskati kakšnih bližnjic. Odločamo se za lepe materiale, ki so kot nalašč za to vlogo – to pa je ravno les, ki nam ponuja posrečene možnosti pri opremljanju stanovanja. Gotovo bomo zadovoljni z opcijami, ki jih imamo na razpolago, saj so te možnosti tudi zelo prilagodljive. Z dobrim strokovnjakom lahko pripravimo idealen parket za naše stanovanje ali za druge prostore.

Parketarstvo lahko pomaga pri pripravi vseh stanovanjskih površin

Na voljo imamo sicer mnoge talne obloge, zato moramo biti zelo pozorni na to, da se odločimo za pravo rešitev glede na zahteve prostora, ki ga opremljamo. S parketom bomo v stanovanju gotovo zadovoljni, a ne v vsakem prostoru.

Pri katerih prostorih nam pomaga parketarstvo?

Lesene talne obloge so priljubljene zato, ker so lepe na pogled in precej vzdržljive pri redni uporabi. Površino lahko dobro zaščitimo in redno vzdržujemo, tako da imajo parketi dolgo življenjsko dobo. A vseeno jih ni pametno izpostavljati velikim obremenitvam, zato se ne morejo uporabljati v vseh stanovanjskih prostorih. Parketarstvo priskoči na pomoč pri opremljanju dnevnih prostorov in spalnic ter drugih kotičkov, kjer se pogosto zadržujemo in ciljamo na popolno udobje ter lep izgled.

Drugače je v funkcionalnih prostorih, kjer se srečujemo z raznimi obremenitvami. V kopalnici na primer redko uporabljamo les, saj se material ne odzove dobro na visoko vlažnost in na zastajanje vode na tleh. Tudi v kuhinji se izogibamo takšnim materialom, spet imamo opravka z razlitjem tekočin, predvsem pa z mnogimi drugimi madeži in umazanijo, ki jo stalno čistimo s površin. Bolje se obnese material, ki ga enostavno očistimo in ga ni težko vzdrževati, lahko pa ga tudi uničimo in ne bo velike škode.

Seveda je dobrodošlo, da nam parketarstvo ponuja celo vrsto možnih rešitev za različne stanovanjske prostore, a pozorni moramo biti na dejanske zahteve in na prednosti različnih materialov za talne obloge. Tako bomo lahko dosegli pravi učinek v vsakem kotičku svojega doma.

Parketarstvo ni le prodajalna parketov

Dober material je vsekakor kritična komponenta vsakega parketa, prav tako nam daje parketarstvo na izbiro različne stile in različne vrste lesa. Predvsem pa pričakujemo, da bomo pri njih koristili tudi druge storitve. Najprej je to že svetovanje in priprava ustreznih rešitev. Ni nujno, da bodo parketi lahko koristni v vsakem okolju, skrbno moramo premisliti, kakšne talne obloge se bodo najbolje obnesle. Upoštevamo recimo tudi možnost talnega gretja in druge faktorje, ki odločajo o teh izbirah.

Nato je treba projekt skrbno načrtovati, da bo izvedba kar se da elegantna. Pogosto se material pripravi v delavnici in dobimo na dom že sestavljene elemente, preostane le še polaganje parketa. Tako se izognemo zahtevnemu in zamudnemu delu, lahko tudi kak evro prihranimo. Seveda bomo najboljše izkušnje deležni, če imamo zanesljivega ponudnika, ki svoje delo brezhibno opravi.

Prav na polaganje parketa pogosto mislimo, ko se odločamo za parketarstvo. Gre namreč za nujno storitev, če želimo pričakovati odlično funkcionalnost in dolgo življenjsko dobo svojih talnih oblog. Le tako lahko pričakujemo, da bomo stanovanjske površine uporabljali povsem brez težav, v nasprotnem primeru se lahko hitro pokažejo problemi, recimo odstopanje parketnic, valovanje in zvijanje ali kakšne druge težave.

Parketarstvo nudi širok nabor različnih možnosti pri opremljanju stanovanja

Parketarstvo za dolgoročno zadovoljstvo

S parketom bo nekaj dela tudi na dolgi rok. Največ odgovornosti sicer za dolgo življenjsko dobo prevzamemo s tem, da se odločimo za kakovosten material in strokovno vgradnjo, nato pa moramo za parket tudi dobro skrbeti. Tu se osredotočamo predvsem na redno čiščenje, tudi na redno oljenje. Prvo oljenje običajno opravi parketarstvo, pa tudi kasneje nam strokovnjaki lahko pomagajo s takšnimi storitvami. Površino je priporočljivo oljiti kar vsako leto ali na dve leti, bo pa treba v vsaki situaciji posebej pripraviti pravi načrt za dolgoročno vzdrževanje.

Na dolgi rok sicer pridejo v poštev tudi druge storitve, ki jih ponuja parketarstvo. Predvsem se osredotočimo na vzdrževanje, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo parketa. Tu imamo kar nekaj dela, od kakšnih popravil in sanacije poškodb do kompletne obnove, ki se priporoča na okoli 15 let. Seveda je spet veliko odvisno od stanja parketa in od pričakovanj stanovalcev, tu težko postavimo kakšna točna priporočila. Ravno zato pa je treba biti v stiku s strokovnjaki, ki lahko pomagajo pri pripravi pravega pristopa za dolgoročno zadovoljstvo. Te storitve tudi opravljajo, tako da bomo s parketom res zadovoljni tudi po več letih uporabe.