Napenjalna rjuha za večje postelje

Dobra posteljnina je ključnega pomena, če želimo mirno in udobno spati. Ne moremo si privoščiti kakšnih kompromisov, saj v postelji preživimo kar tretjino življenja, zato je nadvse pomembno, da po svojih najboljših močeh pripravimo optimalno okolje za spanje. Največ lahko naredimo prav z izbiro materialov, v katere se bomo zavili v večernem času. A pozor, če opremljamo večjo posteljo, se bomo morda srečali z nekaterimi posebnimi izzivi.

V sodobnih stanovanjih so precej priljubljene večje zakonske postelje, še posebej seveda za tiste, ki spijo v paru. A tudi tisti, ki spijo sami, imajo radi nekaj več luksuza in dovolj površine na postelji, zato bodo rade volje izbrali večje ležišče. Za takšne postelje pa pride seveda v poštev tudi večja napenjalna rjuha, dimenzijam pa mora biti prilagojena še preostala posteljnina. Le tako bomo lahko spali mirno in udobno, ne da bi nas materiali na postelji motili.

Najdemo lahko kar dobro ponudbo, še posebej seveda, če uporabljamo posteljo standardnih dimenzij. Tudi za večje mere se najdejo odlične rešitve, saj so zakonske postelje precej priljubljene in je po tej opremi dosti povpraševanja. Pričakujemo torej, da bo tudi napenjalna rjuha na voljo v široki ponudbi, ki nudi svobodno izbiro. Dosežemo lahko odlične učinke, predvsem pa mirno in udobno spanje, s katerim vzdržujemo visoko kakovost življenja, prijetno počutje in tudi zdravje svojega telesa.

Napenjalna rjuha je nujna osnova za udobno spanje

Napenjalna rjuha v skladu z dimenzijami ležišča

Tudi večja rjuha mora biti zelo dobro usklajena z dimenzijami ležišča. Predvsem obstaja nevarnost, ad bo oprema premajhna, a tudi prevelika ne sme biti. Tako se orientiramo po dimenzijah samega ležišča, da opremo lahko med seboj dobro uskladimo. A ravno tu naletimo tudi na problem, saj mere niso vedno točno ekvivalentne.

Sama napenjalna rjuha sicer omogoča izbiro točnih dimenzij, ki ustrezajo ležišču. Če pa kupujemo posteljnino v kompletu, bomo morali pozorno preveriti vsebino kompleta in dimenzije posameznih kosov posteljnine. Takšni kompleti se namreč označujejo z drugačnimi merami, običajno se skladajo z dimenzijami odeje, saj izbiramo predvsem prevleke za odejo. Tako bo napenjalna rjuha gotovo prevelika, če bo dejansko velika toliko, kot narekujejo dimenzije odeje in prevleke. Na srečo so tudi kompleti praviloma sestavljeni tako, da imajo usklajen set opreme, ki se poda na standardno posteljo.

Napenjalna rjuha in dimenzije posteljnine

Kakšne so torej točne dimenzije, ki jih moramo tu upoštevati? Mere so seveda odvisne od velikosti ležišča, posteljnine pa ustrezajo še dimenzijam odeje. Pametno je poiskati tabelo, ki razkriva mere, ki se med seboj ujemajo glede na vrsto posteljnine.

Napenjalna rjuha mora biti velika toliko, kot meri samo ležišče. To običajno ni problem, tudi za večje postelje lahko dobimo povsem ustrezne rjuhe, ki so izdelane v takšnih dimenzijah. Za zakonske postelje običajno uporabljamo ležišča, ki merijo 180x200, včasih tudi 200x200. Tako bo primerna izbira rjuhe 200x200 oziroma za nekoliko ožje zakonske postelje tudi napenjalna rjuha 180x200. Pozorni smo še na debelino ležišča, tudi pri tem imamo lahko različne zahteve, čeprav je nekaj več tolerance. Običajno ima napenjalna rjuha prostora za vsaj 25 cm debeline, za debelejše vzmetnice pa ustreza recimo napenjalna rjuha 180x200 in 32 cm višine.

Takšne rjuhe sicer potrebujemo tudi za druge postelje in za druge dimenzije ležišč. Tu imamo kar nekaj izbire za standardne velikosti. Pari pogosto uporabljajo nekoliko kompaktnejše francoske postelje, ki morda ponujajo le 140 cm širine, večje izvedbe pa dosegajo 160 cm širine. Na teh moramo uporabiti ustrezno rjuho, saj večje rjuhe 200x200 in drugih dimenzij ne pridejo v poštev, če ne želimo imeti na postelji obilice odvečnega materiala. Običajno so dimenzije ležišča 140x200 ali 160x200, temu mora ustrezati tudi napenjalna rjuha.

Če izbiramo posteljnino v kompletu, dodamo širini ležišča nekaj dodatnih centimetrov, saj mere posteljnine odgovarjajo dimenzijam odeje, ki mora biti seveda večja od ležišča. A vseeno ostaja napenjalna rjuha usklajena z ležiščem, ne z odejo, tako da ni bojazni, da bomo dobili preveliko rjuho za jogi, če kupimo ustrezno posteljnino glede na velikost odeje.

Napenjalna rjuha sodi na vzmetnico

Napenjalna rjuha za posebne primere.

Na večjih posteljah imamo pogosto opravka s kakšnimi posebej domiselnimi rešitvami. Izdelava postelje nam predvsem pri večjih dimenzijah dopušča nekaj svobode in oblikujemo lahko tudi nestandardne dimenzije. Poleg tega lahko namesto ene velike vzmetnice uporabimo dve, enako velja za posteljnino. Tudi rjuha mora slediti zahtevam, ki jih postavlja ležišče. Včasih uporabljamo dve vzmetnici, a pride še vedno v poštev ena večja napenjalna rjuha, kar je za zakonske postelje pogosto zelo smotrna rešitev. Običajno je namreč napenjalna rjuha najmanjši problem, več pozornosti namenjamo drugim elementom posteljnine. Pri spanju v paru recimo lahko uporabljamo vsak svojo odejo in seveda vsak svoj vzglavnik, tako da bomo potrebovali dva kompleta posteljnine, a napenjalna rjuha je lahko ena.

V vsakem primeru moramo dobro načrtovati opremljanje postelje, nato pa dobro opremo tudi premišljeno izbrati. Tako veliko naredimo za mirno in udobno spanje ter za visoko kakovost svojega življenja preko dneva in noči.