Načrt za družinske počitnice v Sloveniji - kaj vzeti seboj in kam se odpraviti?

Počitnice z otroki niso enake počitnicam brez njih. Kaj s tem mislim, ve verjetno vsak starš. Destinacija mora nuditi veliko prostora za družino. S tem mislim tako dejanskega, kot časovnega, pa tudi animacijskega in aktivnega.

Kaj vzeti na družinske počitnice?

Kaj potrebujete za odraslega?

Glede na to, da najpogosteje ljudje odhajajo na počitek v državah, kjer je vroče, potem ne smete vzeti veliko stvari. Toda ena jakna z dolgimi rokavi je lahko uporabna, na primer za večerne sprehode. Jeans so tudi precej vsestranski, in jih lahko nosite v skoraj vseh vremenskih razmerah. Ne pozabite na čevlje: mokasine ali udobne copate bodo zelo koristne. Ko se odločite, kaj boste vzeli s seboj na morje, ne pozabite na domača oblačila: naj bo lahka in izdelana iz naravnih tkanin, zato je lahko kopalni plašč ali domača obleka vedno uporabna. Za sprehode je bolje vzeti običajno obleko, ki jo v mestu običajno nosi oseba. Ne pozabite, da je treba posamezne elemente garderobe kombinirati med seboj v slogu in barvi. Na primer, lahka majica lahko ustreza skoraj vsem. Tudi pokrivala in sončna očala ne pozabite.

Stvari, ki jih potrebujete za obisk plaže

Ko se odločate, kaj boste vzeli s seboj na morje, se spomnite o kopalki, brisači in posteljnini. Najbolj priročno bo, če je leglo dovolj gosto, vendar se lahko hkrati hitro posuši. Če družina gre v države, kjer je sonce lahko nevarno, potemdežnik za plažo bo obvezen, še posebej, če družina potuje z otrokom.

Kozmetični izdelki

Zdaj je v trgovinah prodanih veliko orodij za strojenje. Kozmetiki, ki dajejo nasvete, kaj naj vzamejo s seboj na morju, priporočajo, da si vzamete več krem ​​z različno stopnjo zaščite. Na primer, dokler se koža ne uporablja za intenzivno sončno svetlobo, je bolje uporabiti orodje z višjimi stopnjami. Nato lahko uporabite kremo z nižjim zaščitnim faktorjem. Za otroka lahko kupite posebna nepremočljiva orodja. Nekateri praktični ljudje raje kupujejo na začetku kreme za dojenčke in jih uporabite za vso družino - to bo pomagalo ne samo prihraniti proračun, ampak tudi mesto v kovčku. Ne pozabite na hladilne spreje ali kreme, ki se uporabljajo po sončenju.

Higienski izdelki

Ko se odločate, kaj boste vzeli s seboj na morje, ne pozabite na šampon, zobno pasto, krtačo, milo, glavnik. Brez teh predmetov ne morete storiti. Tudi pinceta za obrvi, pila za nohte, depilator so lahko koristni.

Kaj vzeti na dopust na morju za otroka

Seveda je izbira oblačil in drugih dodatkov odvisna od starosti otroka. Vendar pa je treba vzeti obleko za hladen večer, 3-5 kompletov za hojo, spodnje perilo, kopalne dodatke. Ne pozabite vzeti in kaj bo otrok plaval: rokavi, krog ali kaj drugega. Mimogrede, panamski klobuk ali kapa na morju je nujna podrobnost garderobe.

Zdravila

Ko se odločate, kaj boste na droge vzeli na počitnice na morju, bodite pozorni na zdravila, ki bodo morda najprej potrebna otroku: antipiretik, protivnetno, kapljice iz mraza in zdravilo za drisko. Nepogrešljivi bodo tudi antiseptiki za zdravljenje kože - jod, briljantno zeleno - kot kosi, odrgnine - zelo pogost pojav pri otrocih.

Strešni prtljažniki so skoraj nuja

Če imate stisko s prostorom v avtu, so strešni prtljažniki odlična rešitev. V njih lahko spravite ogromno prtljage, zato vsekakor svetujemo, da jih vključite v načrt vaših počitnic.

strešni kovčki

Kam se odpraviti v Sloveniji na družinske počitnice?

 

Na družinske počitnice v Cerknico

Eden mojih najlepših spominov je, ko sem bila stara okoli 8 let in smo na plaži ob Cerkniškem jezeru na palicah pekli hrenovke, potem pa se kopali v Cerkniškem jezeru.

V Cerknico se rada vračam tudi z otrokoma. Destinacija, kjer večino časa preživiš v naravi, ponuja vse od sprehodov, plavanja, veslanja, kolesarskih poti, kopanja in zanimivih legend. Presihajoče jezero z okolico je ena od najlepših družinskih destinacij v Sloveniji.

družinske počitnice

Kaj početi in videti:

– Plavanje in veslanje po Cerkniškem jezeru
– Sprehodi in kolesarjenje po okolici (primerno tudi za vozičke)
– Obisk Križne jame (22 smaragdnih jezer v jami)
– Obisk Rakovega Škocjana (poleti primerno za ohladitev v prijetni vodi)
– Pohod na Slivnico, dom čarovnic
– Obisk Hiše izročila
– Sprehod po gozdu in opazovanje ptic in živali (med sprehodom zagotovo srečate konje)

Kras

Kras je destinacij na katero še pred kratkim sploh ne bi pomislila. Čudovita destinacija za dnevni izlet, vsekakor pa tudi za večdnevne počitnice. Z otroki lahko raziščemo Kraške jame, Štanjel, Lipico in se odpravimo na raziskovanje kraških vasic in pokrajine.

Ko smo na Krasu zagotovo ne smemo pozabiti tudi na vrhunsko kraško kulinariko. Naša izkušnja s Krasom in otroki je čudovita. Prepletata se sproščenost in raziskovalni duh.

IMG 20200523 112950

Kaj početi in videti:

– obisk kobilarne Lipica in celotnega parka (primerno za vozičke)
– obisk Štanjela (obišči Kraško hišo in Ferrarijev vrt)
– spoznavanje kraške kulinarike
– obisk Škocjanskih jam
– Obisk Pepine hiše
– Karra – soba pobega na prostem
– raziskovanje kraških vasih
– sprehodi in kolesarjenje
– Več o napem izlet po Lipici in Štanjelu si lahko prebereš

 

IMG 20200523 171820 1

Prlekija – Banovci

Terme Banovci so ravno prav velike terme za majhne otroke. Ležijo v mirnem kotičku Prlekije, med polji in ravnicami in nudijo miren, a aktiven termalni oddih, bogat s prleškimi specialitetami.

Mislim, da bi morala Banovce obiskati vsaka slovenska družina. Ker so prijetni, majhni, domači, a hkrati nudijo super animacijo, čudovite sprehode in okusno hrano.

Kaj početi in videti:

– kopanje v termalnih bazenih
– sodelovanje pri odlični animaciji Gusarja Edija (peka kruha, spoznavanje čebel, športne igre, sestavljanje največjega sendviča…)
– obisk sosednje stavbe, kjer se ukvarjajo s čebelarstvom in pridelavo medu ter medenih izdelkov (pa nekaj luštnih živali imajo)
– Otok Ljubezni na Muri
– čebelarski muzej Krapje
– Jeruzalemska vinska cesta
– sproščanje na travniku ob bazenih in igra na igrišču

Kamp Menina

V Kampu Menina smo preživeli enega najbolj aktivnih vikendov v našem družinskem življenju 🙂 V Kampu Menina se nahaja majhno jezero oz. bajer, ki je zaklad vodnih užitkov. Okoli in okoli pa je velik travnik, primeren za vse mogoče igre z žogo ali brez nje.

V kampu se nahaja veliko otroško igrišče, mini adrenalinski park za otroke, kjer je Nina preživela kar nekaj ur, pa tudi velik adrenalinski park za odrasle. Odločiš pa se lahko še za rafting in ostale nore aktivnosti Funparka Menina.

Kaj početi in videti:


– plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi
– sprehod po Savinjski dolini
– raftanje
– adrenalinski park za otroke in odrasle
– igra na igrišu
– sprehod in kopanje ob Savinji
– druženje

 

Bohinj

Bohinj je čudovita destinacija za družinske počitnice gorskega pridiha, neštetih gozdnih poti, kampiranja, hribolazenja in plavanja v jezeru. Na tretje mesto sem jo uvrstila zaradi vseh možnosti, ki jih ponuja za mlade družine, ker je dostopna in ker bo vsak našel sebi primeren kotiček, dejavnost in nastanitev.

V Bohinj se radi vračamo predvsem poleti, ko je voda primerna za plavanje, ko je razgled z Vogla posebej lep, ko je jezero na voljo za razno razne aktivnosti in sprehode v okolici. Se pa tja radi vrnemo tudi v drugih letnih časih, saj vsak ob jezero in v Triglavski narodni park prinese nekaj čarobnega. Kar nekajkrat smo ga obiskali tudi pozimi, v kombinaciji s smučanjem.

Kaj početi in videti:

  • plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi
  • sprehodi po Triglavskem narodnem parku
  • vožnja s kajakom
  • sprehod do Slapa Savica
  • kolesarjenje
  • sprehod po Voglu s čudovitim razgledom
  • plavanje v Aquaparku Bohinj
  • kampiranje (Bohinjska Bistrica)
  • rafting v Bovcu

Kranjska Gora

Kranjska Gora je še ena taka destinacija, ki je primerna tako pozimi kot poleti in vse vmes. Nešteto možnosti za sprehod, raziskovanje gozdov, gorskih voda in pravljičnih dežel. Kranjska Gora je zagotovo pri samem vrhu destinacij za družine z majhnimi otroki.

Kaj početi in videti:


– plavanje, SUPanje, veslanje, igra ob vodi  (Jezero Jasna, Pišnica, Sava Dolinka)
– sprehodi po gozdovih
– Gozd Martuljek, Zelenci, Planica, Tamar
– slapovi
– Vzpon na Vršič
– Tromeja
– 3 pravljične dežele
– kolesarjenje, e-kolesarjenje
– poletno sankanje
– sprehodi s čudovitimi razgledi
– plavanje v hotelskih bazenih

Prekmurje

Priznam, da si je Prekmurje res za las priborilo prvo mesto pred Kranjsko Goro. Poleg Gorenjske je to prostor, kjer si napolniš baterije, uživaš v naravnih danostih, prekmurski kulinariki in tisočerih aktivnostih za celo družino.

V Prekmurje se vračamo večkrat na leto. Že od nekdaj. Nekaj nas vleče tja, otroka se tam počutita domače, obožujemo njihovo hrano, termalno vodo, energetske točke in inovativno ponudbo. Njihovo združevanje in preprostost.

Kaj početi in videti:


– Expano park
– Goričko in Vulkanija
– Luštova domačija
– Terme 3000
– Bukovniški gozd
– Mlin na Muri
– Murska Sobota
– Dobrovnik
– Orchidelia tropski vrt
– Panonska vas

Upamo, da se boste s pomočjo naših nasvetov lažje odločili za obisk kakšne izmed destinacij, ki ponujajo nepozabna družinska doživetja. Želimo vam obilo zabave!