Kako se opravlja tisk na majice?

Enostavno si lahko predstavljamo, kako poteka izdelava raznih tiskovin, ki jih ponujajo tiskarji. Tudi doma se namreč lahko lotimo podobnih izdelkov, če imamo tiskalnik. Pripravimo lahko razne tiskovine, ki bodo povsem spodobne, tudi če imamo le osnovni tiskalnik.

Drugače pa je pri pripravi drugih materialov, na katere prav tako tiskamo. Če se odločamo za tisk na majice, bo treba najti dobro ponudbo pri izkušenih tiskarjih.

Ti mojstri opravljajo različne storitve in tiskajo na razne materiale. Poleg tega nam tisk na tekstil omogoča pripravo različnih izdelkov, poleg majic recimo tiskamo tudi na tekstilne vrečke, kape, dežnike in seveda vsa mogoča oblačila.

Zato se splača vedeti, kakšne opcije imamo na voljo in kako bomo ponudbo kar najbolje izkoristili. Običajno dobimo tisk na majice pri tiskarjih, ki se ukvarjajo z izdelavo promocijskih izdelkov, včasih pa najdemo tudi kakšne druge ponudbe. Nenazadnje je možno tudi na tekstil v nekaterih primerih tiskati z dokaj enostavno opremo.

V praksi za tisk majic izbiramo različne tehnike, odvisno od tega, za kakšne motive gre in koliko majic želimo pripraviti. Najcenejša bo ponudba za pripravo večjega števila majic, imamo pa pri manjših serijah nekaj več svobode.

Najcenejša tehnika za tisk na majice

Ker pogosto majice pripravljamo za promocijo in potrebujemo večje število izdelkov, se odločamo predvsem na podlagi cene.

To je lahko dobra rešitev, sploh če delo opravi ugledna tiskarna, ki kljub ugodni ceni ponuja kvalitetne majice z brezhibnim tiskom. 

Zanesljive tiskarne imajo v ponudbi tudi tisk na majice in izdelavo drugih tekstilnih izdelkov

Zanesljive tiskarne imajo v ponudbi tudi tisk na majice in izdelavo drugih tekstilnih izdelkov

Pozorni smo le na to, da tiskar dejansko ponuja prave tehnike za ta namen. Običajno se pri večjih serijah odločimo za sitotisk, ki je za tisk na majice po navadi kar najcenejša izbira. Izstopa predvsem pri pripravi večjega števila majic, s tem mislimo na vsaj kakšnih 100 kosov.

V praksi je cena na kos vedno ugodnejša, saj se začetni stroški porazdelijo na večje število majic. Sitotisk se lahko seveda uporabi tudi za tisk manjšega števila ali celo za posamezne majice, a tu imamo na voljo bistveno bolj elegantne in ugodnejše opcije.

Koliko nas torej stane tisk na majice s sitotiskom? Najprej bo nastal strošek s pripravo sit, ki jih uporabljamo za posamezne odtise. Tu je cena fiksna in se obračuna le enkrat, ne za vsako majico posebej. Bo pa treba verjetno plačati okoli 30 evrov, odvisno od ponudbe.

Ko so sita pripravljena, ostanejo le še stroški samega tiska, a vsak odtis je tu zelo ugoden. Za večje serije lahko pričakujemo, da bo cena posameznega natisa le nekaj deset centov. 

Seveda moramo upoštevati, da je to le cena tiska. Pri naročilu promocijskega materiala ali drugih majic moramo prišteti še ceno samega tekstila, cenejše promocijske majice dobimo za nekaj evrov, pri večjih naročilih morda le kakšna dva ali tri evre. 

Za tisk na majice lahko uporabimo tudi digitalni tisk

Če pripravljamo manjše število majic, se bomo odločili za druge tehnike. Pri sitotisku priprava sit povzroča stroške, ki sicer postanejo neznatni pri večjih naročilih, a so zelo visoki, če se odločamo za posamezne majice.

Upoštevati moramo tudi to, da sitotisk pri takšnih projektih ni prilagodljiv, vsak natis bo enak. Digitalni tisk je bistveno bolj fleksibilen. Vsak motiv lahko oblikujemo poljubno, pri tiskanju imamo nekaj več svobode.

Je seveda dražji za večje serije, a pri posameznih majicah predstavlja boljšo izbiro. 

Poleg tega se tisk na majice v tej tehniki opravlja z odlično računalniško nadzorovano opremo, ki ima številne prednosti. Pričakujemo lahko boljšo kvaliteto tiska, več izbire pri oblikovanju motiva in seveda večjo fleksibilnost pri tisku.

Tako je digitalni tisk kar prva izbira za posamezne majice ali za manjše serije. Poleg tega je to tudi tehnika, ki jo pogosto dobimo pri prilagodljivih tiskarnah. Majice pripravimo hitro in ugodno, kar je pogosto prioriteta.

Tisk na majice z različnimi tehnikami ponuja več zanimivih možnosti

Tisk na majice z različnimi tehnikami ponuja več zanimivih možnosti

Tisk na majice pri tiskarnah

V vsakem primeru se moramo vnaprej pozanimati o tem, kaj za tisk na majice sploh omogoča izbrani ponudnik. Ni nujno, da bomo povsod dobili celoten nabor ustreznih tehnik. Čisto možno je, da bomo nekoliko bolj omejeni in ne bomo mogli izkoristiti najboljše ponudbe.

Tu se tudi izkaže, kako pomembna je za tisk majic dobra tiskarna. Le tako se nam namreč odprejo vse možnosti, ki jih imamo na tem področju, dobili bomo bistveno boljše ponudbe in seveda boljši končni izdelek.

Še dodaten plus je široka ponudba med izdelki.

Včasih res potrebujemo le majice, a pogosto se predvsem pri pripravi promocijskega materiala odločamo tudi za druge tekstilne izdelke, pri katerih koristimo iste storitve za tisk. Če dobimo vse pri enem tiskarju, bomo to ponudbo lahko zelo dobro izkoristili.

Pričakujemo, da bomo dobili prilagojene ponudbe za kakšne večje projekte, saj imajo ti izvajalci izkušnje s pripravo promocijskega materiala in se lahko zelo dobro prilagodijo vsakemu naročniku.

Seveda pa računamo na to, da bo tisk na majice lahko ponudil točno takšne izdelke, kot jih imamo v mislih. Za to potrebujemo zanesljivega izvajalca s kvalitetno opremo, ki bo naročilo lahko res uspešno realiziral.