Glasbila za najmlajše

Malčki so lahko zelo navdušeni glasbeniki. Seveda se ne bodo že v prvih letih svojega življenja posvečali pravim instrumentom, bodo pa že zelo kmalu začeli odkrivati različne zvočne učinke, ki jih lahko naredijo s svojimi igračami, pohištvom, priborom in drugimi predmeti. Zato je pametno, da pomislimo tudi na to, da bi jim za igro in prosti čas ponudili otroška glasbila. Tako bo njihov vsakdan veliko bolj zanimiv, utegnejo pa se tudi kaj novega naučiti.

Ponudba na tem področju je zelo pestra, saj so ravno melodične igrače med najbolj zanimivimi in posledično med najbolj priljubljenimi. Računamo lahko na to, da bo imela prav vsaka trgovina z otroško opremo nekaj igrač, iz katerih je možno izvabiti živahne tone ali odigrati kakšno melodijo. Seveda pa bo še več ponudbe v pravi glasbeni trgovini, kjer so instrumenti lahko prilagojeni tudi otrokom.

Nekatera glasbila so kot nalašč za malčke, ki se zanimajo za glasbo

Izbiramo seveda glasbila, ki so primerna za starost in interes otroka. Malčku ne bomo ponudili kakšnih dragocenih instrumentov, če sploh ne ve, kaj je to in kako se igra. Bodo pa otroci že kmalu pripravljeni na prave instrumente, takrat jim namenimo nekatera otroška glasbila, ki so dokaj enostavna, a že omogočajo igranje lepih melodij in predvsem spoznavanje glasbenega sveta. Kak tak pripomoček morajo doma imeti tudi tisti otroci, ki se vpišejo v glasbeno šolo.

Najbolj priljubljena otroška glasbila

Ravno zato ne moremo povsem izpostaviti posameznih glasbil za otroke, saj je razpon izredno velik. Lahko govorimo o igračah, med katerimi prevladujejo predvsem tolkala in instrumenti s tipkami. Če pa se osredotočimo na prava glasbila za otroke, bomo v ponudbi hitro dobili kar nekaj zanimivih instrumentov.

Pogosto je prvo priporočilo za otroke v glasbeni šoli blok flavta. To je namreč dokaj enostaven in vsestranski instrument, ki je kot nalašč za otroke. Pihala so intuitivna in ne zahtevajo posebnega treninga, da lahko iz njih izvabimo pravi zvok, seveda pa se moramo za igranje melodij posebej potruditi. Hitro lahko ugotavljamo, kateri toni bodo prišli iz instrumenta in kakšne melodije znamo zaigrati, tako se učimo in urimo. Otroci bodo na ta način pridobili osnovne veščine, ki so v pomoč pri igranju vseh glasbil, ne le flavte.

Za otroke so sicer priljubljena tudi druga enostavna in vsestranska glasbila, ki jih dobimo v ponudbi glasbenih trgovin. Hitro bomo odkrili atraktivno izbiro na področju dokaj enostavne in poceni opreme. Precej priljubljeni so instrumenti, ki sestavljajo Orffov instrumentarij, ravno to so namreč enostavna glasbila, s katerimi se lahko učimo in ustvarjamo. Priljubljena so razna tolkala, ki so otrokom zelo všeč, za igro in osvajanje osnovnih veščin pa se pogosto uporabljajo instrumenti s tipkami.

Glasbila kot igrače

Mlajši otroci ne bodo ravno spretni s pravimi glasbenimi instrumenti. Veliko bolje bo, če zanje izberemo kakšne bolj preproste pripomočke, ki so bolj namenjeni za igro kot za glasbeno udejstvovanje. Malčkom bodo instrumenti zelo zanimivi, tudi če niso posebej zasnovani za učenje glasbe ali za ustvarjanje kakšnih posebnih melodij.

Lahko pa je tudi za najmlajše že primerna blok flavta ali kakšno enostavno tolkalo. Med igračami najdemo tudi razne instrumente s tipkami, ki jih je možno izdelati v plastični izvedbi in delujejo na baterije. To so zelo zanimive igrače, ki zbudijo zanimanje za glasbo, z njimi pa se otrok že nekoliko seznani z veščinami, ki so potrebne pri pravih instrumentih. Kasneje je recimo tudi prečna flavta glasbilo, ki zahteva podobne spretnosti kot kljunasta flavta, otrok se bo naučil nekaterih veščin in jih bo kasneje s pridom uporabil tudi na drugih področjih. Gotovo ne moremo zgrešiti z igračo, ki je za otroka zanimiva in zabavna, hkrati pa deluje tudi kot glasbilo.

Kakšna glasbila ponujajo glasbene trgovine?

Največ izbire bo med glasbili v glasbenih trgovinah. To so posebne prodajalne, ki imajo prav takšno ponudbo. Pričakujemo lahko, da bodo imeli zanimivo opremo tudi za otroke. 

Glasbila za otroke niso le igrača

Gotovo bodo v ponudbi tako kljunasta kot prečna flavta, dobili bomo osnovna pihala in tolkala, seveda pa tudi priljubljene izbire, kot so kitare in klavirji. Prava glasbena trgovina ima glasbila v vseh mogočih izvedbah, tako da se pri izbiri ne bo treba omejevati.

To pomeni, da lahko hitro izberemo kaj zanimivega za svojega otroka. To je lahko na primer resonator, ki je zanimivo glasbilo, a nekoliko manj znano in uveljavljeno pri malčkih, ki se zanimajo za svoja prva glasbila. Uvršča se med melodična tolkala, ki jih zelo radi izbiramo že kot igrače, pomislimo predvsem na razne ksilofone, ki so otrokom nadvse zanimivi. Gotovo bomo uspeli s takšno izbiro malčka navdušiti in morda bo prav resonator tisti, ki bo prvi pospremil otroka na pot glasbene kariere. V vsakem primeru gre za zanimivo glasbilo, ki se ga splača poznati.

Glasbena trgovina je nepogrešljiva predvsem za tiste otroke, ki se odločijo za glasbeno šolo in imajo nekoliko višja pričakovanja pri glasbilih, po katerih posegajo. Tako morajo biti glasbila kvalitetna in primerna za vsakega uporabnika, pogosto pa imamo pri izbiri in nakupu še kakšne druge zahteve.