Ergonomski Pisarniški Stol za Boljše Počutje in Zdravo Hrbtenico

Kakovostno pohištvo je nujnega pomena za visoko kakovost bivanja, predvsem pa za dobro zdravje in počutje. Najbolj pozorni bodo na to tisti, ki pohištvo pogosto uporabljajo – najboljši primer so pisarniški stoli, ki jih uporabljamo pri delu, v tem primeru lahko sedimo tudi po osem ur na dan ali še več, kar ima seveda daljnosežne posledice na zdravje telesa in počutje uporabnika.

A tudi drugo pohištvo mora biti dobro prilagojeno svojemu namenu, ne le v pisarni temveč tudi doma. Paziti moramo na to, da izbiramo kakovostne izdelke, ki so dobro prilagojeni svojemu namenu.

Ne moremo vedno računati na to, da se bomo lahko izognili vsem težavam, zato moramo upoštevati tudi druge smernice za zdravo življenje, predvsem se dolgotrajnemu sedenju čim bolj izogibamo.

V domačem stanovanju lahko brez težav uporabimo komplet ustreznega pohištva, saj imamo pri opremljanju prostorov običajno kar dosti svobode. Res je sicer, da imamo opravka z dragimi kosi in imamo vedno v mislih tudi druge lastnosti, recimo izgled in vzdržljivost, a kot dokazujejo ergonomsko oblikovani pisarniški stoli moramo vedno misliti tudi na udobje in izkušnjo pri uporabi, predvsem na dolgi rok.

Tako izbiramo med mnogimi kosi, ki se predstavljajo z različnimi odlikami. Morda je na voljo kakšna ugodna sedežna garnitura, akcija pohištvo pogosto še dodatno zniža in hitro se pustimo zapeljati ugodnim cenam. Vedno moramo imeti v mislih predvsem tiste lastnosti, ki najbolj neposredno vplivajo na izkušnjo pri uporabi.

pisarniski-stol-za-uspeno-delo
Z dobrim pisarniškim stolom boste lažje in hitreje opravili delo.

Raznovrstni pisarniški stoli

Pisarniški stol uporabljamo v različnih okoljih, še zdaleč ne le v pisarnah, pa tudi ne le na delovnih mestih, temveč tudi v stanovanjskih prostorih.

So pa takšni stoli značilni predvsem za pisarne, kjer delamo večinoma za pisalno mizo, običajno na računalniku. V takšnih situacijah imajo pisarniški stoli najbolj opazno vlogo in imajo največji vpliv na zdravje in počutje. Kritičnega pomena je, da izberemo kakovostno pohištvo, če nameravamo na njem presedeti po osem ur na dan ali več.

Ravno zato so pisarniški stoli običajno ergonomsko zasnovani in omogočajo uporabo v položaju, ki telo najmanj obremenjuje. Še tako dobro oblikovan stol ne more odpraviti obremenitev, ki jih hrbtenica prenaša v sedečem položaju, zato ne moremo zares govoriti o stolih, ki bi bili blagodejni za zdravje.

Vsekakor pa ergonomski stoli razbremenjujejo telo in močno izboljšajo počutje ob uporabi ter preprečujejo kakšne hujše učinke na dolgi rok. To pomeni, da se splača investirati nekaj več časa v izbiro kakovostnega stola. Prav tako se priporoča izbira stola v višjem kakovostnem razredu, če tam najdemo vrhunski pisarniški stol z najboljšimi ergonomskimi lastnostmi.

Navsezadnje gre za pohištvo, na katerem bomo preživeli dolgo časa, uporabljali pa ga bomo več let, zato je investicija upravičena.

Na voljo imamo kar pestro izbiro med stoli, ki so prilagojeni predvsem pisarniški rabi. Res pa je, da nimamo vedno popolne svobode pri izbiri. To pomeni, da moramo biti včasih nekoliko bolj iznajdljivi in svojo izkušnjo pri dolgotrajnem sedenju še nekoliko izboljšati z drugimi ukrepi.

Pisarniški stoli sami ne morejo preprečiti posledic dolgotrajnega sedenja

Dolgotrajno sedenje ni koristno za zdravje telesa, predvsem obremenjuje hrbtenico, ki hitro pokaže posledice.

Pojavijo se bolečine v križu, lahko pa tudi deformacije hrbtenice in druge večje težave. Dobri pisarniški stoli lahko razbremenijo hrbtenico, a teh obremenitev ne morejo povsem odpraviti. Poslužiti se moramo še nekaterih drugih rešitev.

Predvsem se poskušamo izogibati dolgotrajnemu sedenju. To je včasih možno, tudi na delovnem mestu si lahko privoščimo nekaj oddiha za razgibavanje in raztezanje.

Vsako uro je pametno narediti kratek sprehod, da nismo stalno v sedečem položaju. Ko sedimo, se posvetimo vzdrževanju ustrezne drže za mizo, pri čemer ima pohištvo pomembno vlogo, a tudi sami moramo misliti na to. Na ta način lahko dopolnimo učinek, ki ga imajo dobri pisarniški stoli, in se izognemo hujšim dolgoročnim posledicam dolgotrajnega sedenja.

ergonoski-pisarniski-stol
Če ne sedite na dobrem stolu, bodo posledice za vašo hrbtenico lahko zelo hude.

Pisarniški stoli in ergonomsko pohištvo doma

Tudi v stanovanjskih prostorih potrebujemo udobne kose pohištva, predvsem so to sedežne garniture, počivalniki in podobno udobno pohištvo, ki ga uporabljamo dlje časa. Takšni kosi so pogosto zelo dobro prilagojeni svoji nalogi in pričakujemo lahko odlično izkušnjo, ne moremo pa vedno računati na to, da bodo prijazni do telesa pri dolgotrajni uporabi.

Sploh to velja v primeru, da kupujemo cenejše kose pohištva, kar je dokaj pogosto, saj so cene precej visoke pri večjih kosih pohištva, kot je sedežna garnitura. Akcija lahko ceno nekoliko zniža, a raje se posvetimo tistim lastnostim, ki imajo dejanski vpliv na izkušnjo pri uporabi.

Nekateri počivalniki in sedežne garniture imajo dovršeno ergonomsko zasnovo, ki je primerna za dolgotrajno sedenje in ponuja optimalno udobje pri tem načinu uporabe. Vsekakor je pametno posegati po takšnih kosih, a gotovo bomo ugotovili, da so ti relativno dragi.

Imamo pa na izbiro široko zbirko opreme, ponudba je še bolj pestra, kot jo imajo pisarniški stoli, zato bo moč skleniti tudi kakšne kompromise. Tako lahko svoje stanovanje dobro opremimo, ne da bi morali tvegati težave zaradi uporabe neustreznega pohištva za dolgotrajno sedenje.