Dokapitalizacija se lahko izvede elegantno in uspešno

Pri poslovanju podjetja naletimo na razne ovire in težave, ki so nekaj vsakdanjega. Če smo nanje dobro pripravljeni, jih lahko običajno uspešno premostimo. Lahko pa se začnejo tudi kopičiti in ogrožati delovanje podjetja. Predvsem se nabirajo dolgovi, kapitala pa zmanjkuje. Podjetje se znajde v likvidnostnem krču, svojih dolgov ne more odplačevati, iskati začne drugačne rešitve. Lahko se izvede dokapitalizacija, ki ima velik potencial, a hkrati gre tudi za delikaten postopek, na katerega ne moremo vedno računati. Najti je treba namreč potencialne vlagatelje in jih prepričati, da je v podjetje vredno vlagati. 

Da bi takšen postopek opravili kar se da elegantno in predvsem uspešno, se mora podjetje posvetiti ustrezni predstavitvi in iskanju pravih investitorjev. To ni enostavna naloga, sploh če se podjetje že tako ali tako ukvarja s poslovnimi izzivi in težavami. Zato te postopke pogosto prevzemajo zunanji strokovnjaki, ki lahko poskrbijo za to, da bo dokapitalizacija izvedena brez dodatnih težav za podjetje. Pri finančnih strokovnjakih lahko pričakujemo zelo prepričljivo ponudbo takšnih storitev. Kar nekaj dodatnega dela bo, ki ga podjetje samo ne more enostavno opraviti. Pozorni moramo biti na razne pravne zagate, skrite stroške in seveda na tveganja, ki jih imajo predvsem prevzemi podjetij, pa tudi manjše investicije. Da ne bomo imeli še dodatnih težav, se splača izkoristiti ponudbo finančnih strokovnjakov.

Dokapitalizacija v izvedbi finančnih strokovnjakov

Zunanje podjetje lahko poskrbi za praktično vse, kar je treba opraviti, če želimo podjetje dokapitalizirati. V izhodišču morda niti ne opazimo vseh zahtev in morebitnih zagat, zato je še toliko bolje da delo prepustimo strokovnjakom, ki so na to že dobro pripravljeni. Kaj vključuje njihova ponudba?

Najbolje se obnese dokapitalizacija z dobrim načrtom

V prvi vrsti zahteva dokapitalizacija dober načrt. Vedno, ko je podjetje v težavah, je pametno preveriti kratkoročno in dolgoročno strategijo. Pogosto se s takšnimi postopki povezujejo drastične spremembe, saj očitno nekaj ne deluje tako, kot bi moralo. Z novimi investitorji prihajajo spremembe, na katere moramo biti prav tako pripravljeni. Finančni strokovnjaki lahko pripravijo podrobno projekcijo in izvedejo dokapitalizacijo po načrtu. Najprej je treba opraviti pregled poslovanja podjetja in ugotoviti, kakšne možnosti sploh imamo na voljo za reševanje obstoječega stanja.

Treba je ugotoviti, kakšna struktura financiranja bo podjetje pripeljala iz težav in kje je možno najti sredstva za nadaljnje poslovanje. To je pomembna naloga za finančne strokovnjake. Včasih imamo na voljo dokaj enostavne rešitve in hitro najdemo vir dodatnega kapitala. Urediti bo treba le formalnosti, tu pride v poštev tudi pravno svetovanje. Čisto možno pa je, da ne bomo zlahka našli ustreznih investitorjev. V tem primeru bo še več dela, da pridobimo zadosti kapitala na ta način.

Dokapitalizacija je možna le s pravimi investitorji

V vsakem primeru ima dokapitalizacija enak cilj, najti investitorje, ki bodo z dodatnimi sredstvi lahko zagotovili nadaljnje poslovanje podjetja. To pomeni, da lahko postopek uspešno izvedemo le, če imamo primerne vlagatelje. Ni nujno, da bomo imeli te že v pripravljenosti, lahko jih tudi poiščemo in jim projekt podrobneje predstavimo.

To je druga plat delovanja finančnih strokovnjakov, ki pomagajo pri dokapitalizaciji. Imajo dobre povezave v tej sferi in lahko najdejo primerne investitorje. Glavna naloga pa je ta, da pripravijo primerno predstavitev projekta ter tako prepričajo vlagatelje v investicijo. Seveda jim bo treba pripraviti dobro ponudbo, ne moremo pričakovati, da bomo preprosto dobili denar in nadaljevali s poslovanjem. Običajno dokapitalizacija pomeni znatno investicijo in tudi spremembo lastništva, s tem pa prihajajo še dodatne spremembe.

S pravim pristopom je dokapitalizacija lahko zelo uspešna

Izbira pravega investitorja je torej ključnega pomena za uspešno razrešitev situacije, v kateri je potrebna dokapitalizacija. Takšna rešitev ima velik potencial, če imamo pravega investitorja in dober načrt za izhod iz krize. Ravno zato pa je pomembno tudi to, da imamo ob sebi pravega finančnega strokovnjaka, ki pomaga pri teh postopkih in lahko posreduje tudi pri samih investitorjih.

Dokapitalizacija postavlja še druge zahteve

Le redko je postopek povsem enostaven. Ne gre namreč le za iskanje investitorjev, temveč se najprej izvede pregled poslovanja podjetja in se ugotovi, katere rešitve sploh pridejo v poštev. Možnosti je namreč več in ni nujno, da bo potrebna prav dokapitalizacija. Poleg tega se lahko tu pojavijo nekateri potencialni zapleti, ki jih je pametno že vnaprej nasloviti. Zlata je vredno pravno svetovanje, ki nam pomaga in nas usmerja med nekaterimi tveganimi ukrepi. Prepričati se moramo, da je možno postopke opraviti brez večjih težav, ter da ne zagrešimo kakšnih napak. Finančni strokovnjaki lahko pripravijo tudi dokumentacijo in skrbijo za vso spremljevalno birokracijo.

Dokapitalizacija je v nekaterih primerih precej elegantno izvedena in dejansko prinese željen rezultat za vse vpletene. Pogosto je to zasluga strokovnjakov, ki pomagajo iz ozadja. Kaj lahko pa se izkaže, da bo še bolje opraviti kakšne druge ukrepe, v poštev pridejo tudi prevzemi podjetij in podobne spremembe. Od primera je odvisno, ali bo dokapitalizacija res ustrezna rešitev, običajno imamo več opcij, ki jih bodo znali podrobno predstaviti finančni strokovnjaki, ki jih izberemo tudi za izvedbo teh postopkov.