Bukova Drva za Učinkovito Kurjavo

Kurjenje na drva je tradicionalno zelo priljubljen način ogrevanja stanovanj in drugih prostorov. Z razvojem drugih ogrevalnih sistemov se je lesna biomasa sicer pomaknila bolj v ozadje, a vseskozi je seveda bila med opcijami, po katerih bi lahko posegli. Dandanes imamo na voljo res širok nabor zelo zmogljivih in učinkovitih sodobnih sistemov, med katerimi gre recimo izpostaviti toplotne črpalke in električne sisteme.

A kurjenje na les še vedno ostaja priljubljena izbira, ki pravzaprav zopet pridobiva na veljavi. S pomočjo sodobnih kurilnih naprav nam bukova drva ponujajo izjemne izkoristke in zadostno zmogljivost za ogrevanje vseh stanovanj.

Kaj lahko se izkaže, da bo prav ogrevanje z lesom najboljša rešitev tudi v novogradnjah, kjer iščemo najboljše možnosti med sodobnimi ogrevalnimi sistemi. Tudi sicer lahko dobro izkoristimo les kot kurjavo za ogrevanje, ne kurimo le drv. Tako so na voljo predvsem peleti in briketi za kurjavo, v nekaterih primerih lahko te izdelke celo kombiniramo in dosežemo še boljše učinke. A vedno moramo najprej poskrbeti za to, da imamo na voljo kvalitetno kurjavo, ki v sodobnih ogrevalnih sistemih omogoča doseganje visokih izkoristkov in posebne varčnosti.

bukovi-peleti-bukova-drva

Slovenski gozdovi ponujajo bukova drva in drva iz drugih drevesnih vrst

Če izbiramo drva, imamo na voljo več možnosti. Bukova drva seveda primerjamo z drugimi drevesnimi vrstami, a na končni učinek vpliva še cel kup faktorjev, ki imajo še večjo težo. Tako smo pozorni na vse te dejavnike že ob nakupu kurilne naprave, še bolj pa ob nakupu kurjave. 

Bukova drva in druge drevesne vrste

Zakaj izbrati bukova drva?

To je ena izmed opcij, ki jih brez težav najdemo na trgu. Bukev je zelo pogosta drevesna vrsta pri nas, tako da imamo veliko materiala, ki ga pridobivamo pri upravljanju gozdov in pridelavi lesenih izdelkov. Brez težav pridemo do kakovostnega lesa, ki se bo odlično izkazal tudi pri kurjavi.

Ravno tu ima bukev prednost, saj je pri kurjenju izredno prepričljiva, medtem ko imamo za druge namene večinoma na voljo tudi kakšne boljše drevesne vrste. Poleg tega je bukve pri nas na pretek, posledica je ugodna cena in enostavno pridobivanje.

Vse to so prednosti, zaradi katerih pri naših dobaviteljih brez težav najdemo bukova drva. Z ugodno ceno so tudi med najbolj priljubljenimi izbirami, a seveda se še bolj izkažejo z dobrimi izkoristki pri kurjenju. Ne moremo reči, da je bukev najboljša izbira za kurjavo, saj imamo v ponudbi tudi več drugih vrst lesa. Pri nas recimo za namen kurjave pridobivamo tudi hrastov ter gabrov les, pa tudi druge vrste pridejo v poštev. Njihove značilnosti lahko primerjamo in ugotovimo, katera opcija je najboljša in katera drva upravičujejo svojo ceno. Načeloma je za bukova drva cena relativno ugodna, ni pa nujno veliko nižja od gabra ali tudi hrasta.

Bukova drva v primerjavi s peleti in briketi

Ogrevanje z lesno biomaso ima v primerjavi z večino drugih energentov opazne prednosti. Lahko pa ta kuriva primerjamo tudi med seboj. Tako imajo bukova drva med konkurenti predvsem pelete in brikete, ki se uporabljajo za kurjenje v prilagojenih kotlih. Lesni briketi in peleti so dokaj priljubljena opcija, a tudi drva se pogosto uporabljajo, zato ne moremo takoj reči, katera izbira je boljša in s katerim materialom bomo bolj zadovoljni. Vedno lahko pričakujemo dobre izkoristke pri sodobnih kurilnih napravah in dobro končno izkušnjo pri ogrevanju.

Peleti in briketi za kurjavo se uvrščajo v različne kakovostne razrede, pa tudi drva se med seboj zelo razlikujejo, tako da materialov ne moremo vedno neposredno primerjati. Načeloma velja, da peleti vsebujejo več energije in nudijo boljše izkoristke, a to še ne pove veliko, saj je za bukova drva cena lahko bistveno nižja in na koncu dobimo več za nižjo ceno.

Razlike so tudi pri kurilnih napravah. Če želimo kuriti bukova drva, potrebujemo ustrezen kamin oziroma kaminsko peč. Lesni briketi in peleti se običajno kurijo v kotlih, ki so prilagojeni prav za takšno kurivo. V obeh primerih imamo nekatere prednosti, načeloma so peleti bolj praktični za uporabo, saj lahko uredimo tudi avtomatizirano kurjenje.

Bukova drva na zalogi

Vsekakor moramo upoštevati še razlike pri nabavi in skladiščenju. Običajno bukova drva nabavimo na zalogo, da nam ne zmanjka kuriva ravno sredi mrzle zime. Tu imamo na voljo zelo ugodne oziroma praktične ponudbe, ki nam dostavijo drva na dom. Dobavitelji so prilagodljivi in imajo pestro ponudbo, imamo pa tudi sami odgovornost, da izberemo kakovostna bukova drva, ki bodo dobro pripravljena na kurjenje.

bukova-drva-dostava

Bukova drva lahko pripravimo sami, a možnosti za nakup in dostavo so zelo ugodne

Poskrbeti moramo tudi za ustrezno skladiščenje. Suha drva bolje gorijo in imajo višji izkoristek, so pa dražja za nabavo. Če doma nimamo ustreznega skladišča, kjer lahko drva sušimo oziroma jih vsaj zavarujemo pred vlago, ne moremo pričakovati dobrega učinka. Tudi če dobimo bukova drva na paleti in je dostava precej priročna, se lahko material v končni fazi ne obnese dobro. S tega vidika so peleti nekoliko boljša izbira – prav tako jih dobimo na paleti, a so pakirani v praktične vreče in dobro zavarovani pred vlago.