Avtomatska vrata, ko res potrebujemo visoko kakovost

Včasih si pri izbiri vrat lahko privoščimo nekatere kompromise. To posebej velja v domačem stanovanju, ko izbiramo notranja vrata. Seveda moramo še vedno zagotoviti osnovne funkcionalnosti, poskrbimo tudi za to, da so nam vrata všeč, poleg tega imajo pomembno vlogo pri toplotni in zvočni izolaciji. A lahko si privoščimo kar dosti svobode in se odločimo za kakšna cenejša vrata. Čisto drugače je pri opremljanju vhoda, še posebej če gre za kakšne poslovne ali komercialne prostore. Tam potrebujemo avtomatska vrata, ki prepričajo z visoko kakovostjo in popolno uporabno vrednostjo.

Včasih pričakujemo kakšne posebne funkcije, morda pa računamo le na to, da bodo vrata lepo izgledala in brezhibno delovala. V vsakem primeru potrebujemo avtomatska vrata, ki nas ne bodo pustila na cedilu, dodaten plus pa je še to, da omogočajo nekaj prilagodljivosti pri izbiri in vgradnji ter pri uporabi. Tu imamo na srečo možnost izbirati med vrhunskimi modeli, ki so prilagojeni prav zahtevnejšim uporabnikom v okolju, kjer moramo na svoje obiskovalce narediti dober vtis.

Kako so lahko zasnovana avtomatska vrata?

Na voljo imamo širok nabor različnih rešitev. Pravzaprav se te po navadi pripravljajo kar po naročilu, da lahko vzamemo v obzir vse kritične funkcije, kot tudi želje naročnika. Vedno lahko pripravimo vrata, ki bodo povsem ustrezala svojemu okolju. Še posebej zadovoljni bomo, če lahko na ta način odgovorimo na kakšne posebne zahteve.

Avtomatska vrata so edina smiselna izbira tam, kjer želimo narediti res dober vtis

Najmanj dela imamo sicer s klasičnimi drsnimi vrati. Običajno so to steklena drsna vrata z električnim pomikom. Tu imamo zelo elegantne rešitve, saj gre pravzaprav le za steklena vratna krila na drsnih vodilih, vgradimo pa še zanesljiv električni pogon. To pomeni, da je za takšna avtomatska vrata cena lahko nekoliko nižja, a po drugi strani je ravno zaradi enostavne zasnove možno pripraviti tudi zelo dovršene rešitve. Nenazadnje se močno razlikujejo že sama drsna vodila kot tudi mehanizmi upravljanja delovanja vrat, da ne omenjamo vseh možnosti, ki jih nudi obdelava steklenih površin ali pa uporaba drugih materialov.

Kot avtomatska vrata se odlično obnesejo tudi druge zasnove vrat. Tu so zelo posrečeni predvsem vrtljivi mehanizmi, ki so bolj zanimivi od drsnih vodil. Vrtljiva vrata se uporabljajo tam, kjer želimo na svoje obiskovalce narediti res dober vtis, pogosto jih srečujemo recimo v hotelih, kakšnih kongresnih centrih, pa tudi v večjih nakupovalnih središčih. Ne skrbijo le za lep vizualni učinek, temveč imajo tudi pomembno funkcijo in z brezhibnim delovanjem omogočajo enostaven prehod ljudi.

Omeniti gre še krilna vrata, ki jih prav tako lahko avtomatiziramo. Pogosto je to dobra izbira v kakšnih poslovnih prostorih in v delovnem okolju, kjer želimo prostore zapreti, a hkrati dopustiti neoviran prehod pri opravljanju službenih obveznosti. Takšna avtomatska vrata se odlično obnesejo tudi pri prehodu vozil.

Avtomatska vrata sestavljajo kvalitetni materiali

Pri vratih smo vedno posebej pozorni na kakovost materialov. Posegamo po tistih materialih, ki nam ponujajo kar najboljšo kombinacijo ključnih odlik glede na naše interese. Pri opremljanju stanovanja recimo pogosto izbiramo PVC vrata, ki so v takšnem okolju zelo priljubljena. Niso pa ustrezna za večja avtomatska vrata, kjer imamo nekatere posebne zahteve. PVC ima predvsem to prednost, da je prilagodljiv in poceni, a to pri naprednejših vratih ni prioriteta.

Zato kakovostna vrata raje izdelujemo iz drugih materialov. Običajno imajo avtomatska vrata kovinsko ogrodje, ki je pogosto povsem neopazno, a vseeno opravlja zelo pomembno funkcijo. Uporabljamo predvsem aluminijaste profile, ki se odlično obnesejo v takšni vlogi. Vratom nudijo vzdržljivost in stabilnost tudi pri večjih zasteklitvah, česar PVC vrata ne omogočajo. Kovinsko okovje lahko kombiniramo z raznimi drugimi materiali. Priljubljena so seveda steklena vrata, s katerimi dosegamo nadvse posrečene učinke. A to še zdaleč ni edina opcija, uporabljajo se lahko tudi drugi materiali. Pravzaprav lahko avtomatska vrata izdelamo iz vseh tistih materialov, ki se pogosto uporabljajo za običajna vrata, tako da smo res neomejeni pri iskanju najbolj posrečenih učinkov v vsakem okolju.

Avtomatska vrata včasih uporabljamo tudi v stanovanju

Stroški, ki jih prinašajo avtomatska vrata

Gotovo se vprašamo tudi o tem, kakšne stroške prinašajo avtomatska vrata. Nekatere izvedbe so nekoliko bolj kompleksno zasnovane in so zato tudi dražje, enostavna drsna vrata z električnim pogonom pa so lahko zelo poceni. A ravno zaradi domiselne zasnove imajo recimo vrtljiva vrata tudi boljši učinek in brez težav upravičijo svojo ceno. Poleg tega ni nujno, da bo za drsna vrata cena veliko nižja, saj tudi na tem področju najdemo dovršene rešitve, ki jih je treba pošteno plačati.

Predvsem je dobro vedeti, kaj za avtomatska vrata cena sploh vključuje. Srečali se bomo namreč z različnimi stroški, ki niso le enkratna finančna obremenitev, temveč se ponavljajo skozi celoten čas uporabe vrat. Seveda je treba najprej plačati naročilo in izdelavo vrat, nato je treba poskrbeti še za montažo. Že s tem bo morda veliko dela in stroškov. Na dolgi rok pa pomislimo tudi na porabo električne energije, še bolj pa na vzdrževanje, ki je potrebno za zagotavljanje brezhibnega delovanja vrat, ter na servis, če pride do kakšnih težav.