5 nasvetov, kako izbrati pravi družinski avto!

Nakup družinskega avtomobila ni tako enostaven, kot si mislite! Potrebno je razmisliti o veliko več kot le o izbiri avtomobila, ki vam je všeč.

Ko smo samski ali le z boljšo polovico, si želimo avto, ki ima veliko konjskih moči, lepega izgleda, športen...

S prihodom otrok pa se namembnost avtomobila spremeni - v nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste lahko izbrali ustrezen avto za vašo družino!

Kakšen avtomobil ustreza potrebam vaše družine?

Ko razmišljate o družini se srečujete s številnimi različnimi vprašanji, na katera morate odgovorti. Je vaš dom dovolj velik? Kako boste uskladili delo s skrbjo za otroka? In seveda, kaj storiti s svojim športnim avtomobilom?

Športni mali dvosedež, ki ga imate radi, je lahko popoln za vas in vašega partnerja, lahko pa kmalu ne bo več primeren. Zato morate najti pravi avto, ki ne bo ustrezal le vašemu novemu otroku, ampak tudi vaši družini, ki bo z leti postajala vse večja in večja.

Tukaj so 3 glavna vprašanja, ki si jih morate zastaviti, ko razmišljate o nakupu novega družinskega avtomobila:

  • je dovolj velik? - Morate biti prepričani, da boste imeli prostor za otroka (ali dojenčka), voziček, vse torbe in dodatke, ki jih vaš malček potrebuje.
  • je dovolj varen? - Ali vaš avtomobil nudi dovolj zaščite?
  • koliko otrok načrtujem? - To se morda zdi resno vprašanje, vendar ga je treba upoštevati. Če kupujete avto pred prihodom otroka, boste morali razmisliti, koliko otrok bo nekega dne sedelo v vašem avtomobilu.

Morda boste želeli razmisliti tudi o tem, za katere vsakodnevne dejavnosti boste uporabljali avto.

Ta avto boste verjetno uporabljali za vožnjo otrok v šolo ali za tedenske nakupe v supermarketu - vendar, boste ta avto uporabljali tudi za delo? Imate sorodnike, ki živijo daleč stran, kar pomeni redna daljša potovanja po avtocesti?

Vse to je treba upoštevati pri izbiri avtomobila.

Predstavljam vam 5 nasvetov, ki jih upoštevajte pri izbiri družinskega avtomobila:

1.) Poskrbite, da bo vaš avto dovolj varen

Avtomobili še nikoli niso bili tako varni kot danes. Pametna tehnologija v kombinaciji z boljšimi materiali pomeni, da lahko sodobni avtomobili zaščitijo voznike in potnike bolje kot kdaj koli prej.

Kaj bi torej morali iskati?

Najprej morate obiskati spletno mesto Euro NCAP in preveriti, kakšno varnostno oceno je dobil vaš avto.

To je shema, ki jo financira EU in preverja, kako avtomobil zagotavlja zaščito voznikom, odraslim potnikom in otrokom. Iščete lahko po znamki, modelu ali oceni varnosti.

Nato bi morali pogledati, kakšno opremo ima avto za otroške sedeže. Morda mislite, da je specializiran avtosedež samo za dojenčke, vendar lahko dobite sedeže, primerne za otroke do desetega leta.

avto-otroski-sedez
Avto mora biti enostaven za uporabo in ustrezno oprema za otroške sedeže.

Najbolj priljubljena oblika otroških sedežev je ISOFIX.

Prav tako boste želeli pogledati zračne blazine in ali jih je mogoče prilagoditi otrokom ali invalidom.

2.) Prostor za shranjevanje in prilagodljivost

V družinskem avtomobilu ne boste vozili samo otrok, prav tako boste morali namestiti otroške vozičke, torbe ter celo vrsto različne prtljage, ki je priložena otrokom.

Nekateri avtomobili so boljši od drugih, ko je potrebno vaš voziček zložiti v notranjost.

V vašem avtomobilu je tako morda razpisano več prostora za prtljažnik (pogosto merjeno v litrih), vendar to ne pomeni nujno, da je v takšen prtljažnik lažje spraviti otroški voziček.

Veliko avtomobilov ima tudi različice v razporeditvi sedežev.

Nekatere lahko popolnoma zložite, spremenite postavitev, da zagotovite več prostora za noge ali pa jih celo odstranite iz avtomobila.

Ne glejte samo na možne razporeditve, ki so na voljo. Poglejte, kako enostavno jih je premikati in z njimi manipulirati tako za vas kot za vašega partnerja.

3.) Odločite se za rabljen avtomobil

Ne glede na to, koliko zaslužite, bo vaš otrok dodatno obremenil vaš proračun. Pritisk, da imate na poti otroke vas lahko pripelje do hitrejše odločitve kot sicer.

Ko imate idejo o želenem modelu, poiščite na spletu in si oglejte ponudbo rabljenih vozil. Tudi če iščete povsem nov avto, poglejte različne prodajalce in poglejte, kaj ponujajo.

Še najboljše pa bo, če se pred nakupom avtomobila posvetujete z vašim avtomehanikom, ki vam bo znal pravilno svetovati, ali je avto primeren za vašo družino ter v ustreznem stanju!

rabljen-druzinski-avto

4.) Varčevanje z gorivom

Iskanje avtomobila z dobro porabo goriva vam lahko pomaga prihraniti nekoliko denarja.

Izbira avtomobila z dobro preizkušenim motorjem in odličnim MPG-jem je odličen način za zmanjšanje mesečnih računov za gorivo.

Poleg prihranka pri gorivu, lahko iskanje avtomobila z učinkovitim motorjem pomaga zmanjšati vaš davčni račun. Vsak prihranjeni evro bo več kot dobrodošel, ko boste imeli družino.

5.) Zanesljivost

Poleg porabe goriva si boste želeli da je vaš avto zanesljiv!

Ne samo zato ker je pokvarjen avto poln otrok prava nočna mora, ampak nenehna potreba po servisiranju in popravilu avtomobila bo resno obremenila vaš proračun.

Ko iščete avtomobile in primerjate cene, poiščite zanesljive avtomobile z zanesljivimi motorji.

Poiščite tudi dobro garancijo ali kakršne koli dodatne storitve, ki ponujajo brezplačno servisiranje. Pomagal bo zmanjšati obremenitev in stroške delovanja vašega avtomobila.

Kaj pa storiti s svojim starim avtomobilom?

Če prodajate svoj avto, ki je še popolnoma dobro ohranjen, pred končno prodajo temeljito razmislite o tem, komu in za koliko denarja ga boste prodali.

Pogosto pa se dogaja, da takšni prodajalci avtomobila kot ste vi, nimajo pravih izkušenj, zato je najbolje, da vam pri odkupu avtomobilov pomaga kakšen od prijateljev ali sorodnikov, ki se na to področje dobro spozna.

Sicer pa je odkup avtomobilov tudi ena od priljubljenih storitev podjetij oziroma določenih avtosalonov, kjer vam lahko pomagajo strokovno podkovani in izkušeni prodajalci. Ker je izbire med podjetji veliko, pazite tudi pri izbiri tega. Najbolje je, da po spletnih forumih pobrskate, kdo ponuja najboljši odkup avtomobilov ter zakaj.

Odkup avtomobilov pod okriljem dobrih ponudnikov vam bo prihranil kar veliko časa in ne nazadnje boste s tovrstno prodajo svojega vozila lahko tudi najbolje zaslužili. Že kmalu zatem pa si boste morda kupili popolnoma nov ali pa rabljen avto.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste vam in vaši družini priskrebli varno pot v odličnem družinskem avtomobilu, ki vam bo služil mnogo let!